Foto: Jens Wingren

Lyft julen med Accents alkoholfria drinkar

Accent samlar några av våra bästa alkoholfria drinkrecept inför jul och nyår.

En vit jul ger många positiva upplevelser – inte minst på dryckesfronten. Ta dina smaklökar till nästa nivå med Accents vinterdrinkar. Drinkarna är skapade av den prisbelönte bartendern Thomas Jordansson, exklusivt för Accents läsare. Här samlar vi några favoritdrinkar från tidigare år.

– Jag gillar att arbeta med alkoholfria drinkar eftersom det är en utmaning. Man måste tänka i nya banor, leta efter unika smakkombinationer och hitta andra sätt att bygga ett djup i drinken, säger Thomas Jordansson.

Så låt dig inspireras och gör slutet av året till en riktigt god upplevelse. Du kan även ladda ned en kalender med drinkrecept i utskriftsvänligt PDF-format här.

Vintervärma

¼ muddlat vinteräpple (ca 3cl).
1 cm muddlad ingefära.

Balansera drinken med lika delar citron och sockerlag (ungefär 3 cl av varje).
Dekorera med is och äpple.

”En söt men fräsch drink som ger extra värme tack vare ingefäran.”

Foto: Jens Wingren

Rosemarried blueberries

En näve färska blåbär
En kvist rosmarin
1 lime
3 cl sockerlag

Muddla blåbären och blanda ner de övriga ingredienserna. Skaka och sila ner i ett glas. Toppa gärna med lite soda.

”En supersimpel välkomstdrink som alltid lyckas.”

Vinterbris. Foto: Jens Wingren.

Vinterbris

1 del champagnevinäger
4 delar sockerlag
3 kvistar mynta
Fyll på med kolsyrat vatten och valfri smaksättare

Förbered dagen innan genom att balansera sockerlag med någon smaksatt vinäger, till exempel champagnevinäger eller äppelcidervinäger. Fyll på med vatten och färsk mynta. Ställ blandningen i kylskåpet över natten. Ju längre den får står desto bättre. Häll upp och toppa med kol­syrat vatten. Smaksätt med exempelvis citron och hjortronlag.

Foto: Jens Wingren

Kanelkryddad Irish coffee

2cl kanel- och rosmarinsockerlag
1 cl pumpasockerlag
18 cl kaffe (ungefär en kopp)
skummad grädde

Blanda ner den kryddade sockerlagen i det varma kaffet. Skumma ner grädden och skaka om lätt. Pryd drinken med en kvist rosmarin som grillar lite lätt över ett levande ljus. Rosmarin ger från sig en rökelseliknande doft när den hettas upp. Drick på annandagen under en pläd framför brasan.

Agdas apertif

Ingredienser
4 cl äppelmust
1 cm muddlad ingefära
2 tsk muddlade hjortron
Bronspulver

Blanda äppelmust, ingefära och hjortron. Garnera med bronspulver.

”En syrlig dryck i början av middagen fungerar bra som ’palettrensare’ för att väcka aptiten.”

Mer från Accent