Forskning

Ny studie: Därför lyssnar ingen på budskap om alkohol

Allmänhet och beslutsfattare pratar om alkohol på helt olika sätt, visar ny studie.

Budskap om alkoholens risker går ofta förlorade i kommunikationen. En ny studie från flera brittiska universitet visar att beslutsfattare och unga vuxna pratar om alkohol på helt olika sätt – trots att de ofta berör samma ämnen. I studien analyserades språkbruket i tre nationella alkoholpolicydokument i England och jämfördes med hur människor uttrycker sig om drickande i vardagliga samtal.

– Genom att undersöka språket som används för att prata om alkohol i olika kontexter och av olika individer och grupper så blir det möjligt att identifiera underliggande attityder och antaganden om alkoholkonsumtion och alkoholens skador, säger Emma Moreton, en av forskarna bakom studien, till News Medical.

Forskarna konstaterar att politiska dokument tenderar att beskriva alkoholbruk i negativa termer, som ett problematiskt beteende som behöver korrigeras. De som använder alkohol själva talar däremot mer nyanserat, där alkoholens effekter både kan vara positiva och negativa.

Känslor är centrala i materialet – glädje, skam, skuld och tillhörighet nämns som motiv till att dricka. Därför menar forskarna att politiken måste ta större hänsyn till känslomässiga aspekter och sociala sammanhang, snarare än att bara uppmana till att hålla sig inom rekommenderade gränser för alkoholkonsumtion.

Det här passar med psykologiska teorier om beteenden kring drickande som för fram att det finns många olika skäl för människor att dricka – för att umgås, slappna av, hantera negativa känslor eller passa in bland vänner, säger Richard Cooke, professor vid Staffordshires universitet.

– Att säga till folk att hålla sig till 14 standardglas i veckan kan fungera för vissa, men inte för alla. Ifall man är orolig att ens sociala liv ska ta skada av att dricka mindre så kommer man antagligen ignorera det budskapet, säger han.

Mer från Accent