Fred

”Ser nykterhetsrörelsen sig som en del av fredsrörelsen?”

Historiskt sett har fredsfrågan varit levande inom nykterhetsrörelsen. Men hur ser det ut idag? Det vill tankesmedjan Nocturum belysa på en after work med samtal och bildning.

Inom IOGT-NTO-rörelsen har idealen om solidaritet och demokrati hållits högt.

– Men vad menar vi med orden? Innebär de att det är ett fredsarbete vi gör i nykterhetsrörelsen? När tar vi ställning i konflikter som äger rum i världen, och när gör vi det inte?

Detta är frågor som Kerstin Janemar, verksamhetsansvarig för Tankesmedjan Nocturum, vill lyfta under Nyfiken bar onsdag den 9 oktober. Arrangemanget är en nykter after work som ger utrymme för samtal om nykterhet, fred och civilsamhällets kraft i att bygga en bättre framtid.

– Alkohol är en katalysator för allt det dåliga som krig för med sig. Den leder till ökat våld och grövre våld. De skador som alkoholen ger, leder till att samhället blir svårare att bygga upp, säger Kerstin Janemar.

Detta är något som belyses i den rapport som Nocturum släppte tidigare i år; ”När man är full är det inte så läskigt att dö” om alkoholens roll i konflikt och postkonflikt. Den visar även på folkhälsans roll för att skapa hållbar fred.

– Att arbeta med folkets hälsa är fredsfrämjande i sig. Freden blir mer stabil ju bättre folk mår. Sammanhållning och minskad polarisering – allt sånt rörs inom ett fredsbyggande arbete. Vi frågar oss vilken roll har nykterhetsrörelsen haft i detta arbete? Och ser nykterhetsrörelsen sig som en del av fredsrörelsen?

Genom att samarbete med Nykterhetshistoriska sällskapet vill tankesmedjan Nocturum göra historiska tillbakablickar. På Nyfiken bar deltar Staffan Hübinette, lärare och författare, och Johan Persson, från Nykterhetshistoriska sällskapet.

– Vi vill synliggöra kopplingen mellan historien och där vi är nu. Att hantera stora samhällsfrågor är mer aktuellt än någonsin.

Under 1900-talets första årtionden var fredsfrågan av förklarliga skäl en central samhällsfråga, och något som var centralt även inom IOGT-NTO-rörelsens föregångare. IOGT grundade sig redan från början på en idé om det universella broderskapet där ingen var förmer än någon annan. Under parollen ”nykterhet, fred och folkuppfostran” ville NTO med sin verksamhet främja fred i världen. I samband med första världskrigets utbrott kom frågorna om fred och broderskap att aktualiseras även i den lokala verksamheten. Ungdomsorganisationen SGU, som på flera sätt var betydligt mer radikal än vuxenförbundet IOGT, engagerade sig starkt i fredsfrågan. Det hölls fredsföredrag, fredsmöten och ordnades studiecirklar på temat.

Men nykterhetsrörelsen har inte enbart drivit pacifistiska frågor. När andra världskriget var ett faktum lyftes vikten av nykterhet för att svenska soldater ska kunna försvara gränserna om det krävs. ”Säker hand, säkert öga. Svensk slagkraft kräver nykterhet” är slagordet på en gemensam affisch från IOGT och Försvarsstaben.

Den framväxande nazismen och fascismen tvingade nykterhetsrörelsen till att ta ställning, även i den lokala verksamheten. Får nazister ha möten i våra lokaler? Går det att vara nazist och godtemplare? Bland annat detta tittade Staffan Hübinette närmare på när han skrev boken ”Nykterhetsrörelsen, nazismen och demokratin” (Sober förlag 1999).

Kerstin Janemar menar att dagens samhälle har många likheter med 1930-40-talet.

– Det händer så mycket runt omkring oss. Vilken ställning tar vi som nykterhetsrörelse idag? Vad kan vi lära oss om dagens nykterhetsrörelse genom att titta på hur det har sett ut förut?

Kerstin Janemar är medveten om att ämnet för onsdagens Nyfiken bar inte är frågor som till vardags diskuteras av IOGT-NTO som organisation, eller är det som kommuniceras externt.

– Vi som tankesmedja kan göra annat än bevaka realpolitik. Vi vill gärna axla ett annat perspektiv och bidra till att sätta ljuset på de här breda frågorna kring civilsamhällets roll, som annars är lätta att förlora. Det är helt enkelt en bildningsinsats.

Det nya konceptet Nyfiken bar är ett försök att skapa en samlingsplats kring olika frågor. För dem som är på plats på Klara Södra i Stockholm bjuds det på mat och dryck, men Nyfiken bar går även att delta på digitalt och dessutom se i efterhand.

– Vi vill skapa avstamp för bildning och debatt. Nyfiken bar kan ta upp olika frågor men det ska alltid vara en trevlig sammankomst med bildande samtal, som får en att tänka i nya banor. Jag hoppas att den som deltar får utmana sina egna tankar och ge känslan av  ”Jaha! Ja just det!”.

Mer från Accent