Ungas drickande

Sju av tio unga följer alkoholöverenskommelse med föräldrarna

Framstår som effektivt sätt att inverka på sitt barns drickande.

Att upprätta en överenskommelse med sin tonåring kan vara ett effektivt sätt för föräldrar att ha en positiv inverkan på deras förhållande till alkohol. En tidig alkoholdebut har i tidigare forskning visats öka risken för att drabbas av beroende och alkoholskador senare i livet.

Nu visar en ny dansk studie att unga mellan 15 och 20 som bor hemma och har en överenskommelse med föräldrarna om sin alkoholkonsumtion ofta håller sig till det man kommit överens om. 7 av 10 höll sig till de överenskomna reglerna för det mesta eller hela tiden. Bara 3 procent struntar helt i överenskommelsen, det skriver NordAN.

Det krävs en god och pågående dialog och tydliga överenskommelser som båda parter kan känna sig trygga med. När man uppnår det så tenderar de flesta unga att följa överenskommelsen, säger Peter Dalum, projektledare på Danska cancersamfundet.

Var fjärde dansk förälder till en tonåring mellan 15 och 17 tycker att det är svårt att ha inflytande över sitt barns alkoholvanor. Och många upplever att det blir svårare just när barnen börjar på gymnasiet.

Mer från Accent