IOGT-NTO-rörelsen

Benjamin Dousa ny biståndsminister

Han ärver en biståndspolitik i förändring. IOGT-NTO rörelsen ideell förening är en av civilsamhällesorganisationerna som hoppas kunna sluta nya avtal med Sida inom kort.

Under en pressträff på tisdagen presenterade Ulf Kristersson sin nya regering. Ny handels- och biståndsminister blir Benjamin Dousa som tidigare jobbat som vd på Företagarna, den nyliberala tankesmedjan Timbo och har varit ordförande för Moderata ungdomsförbundet, MUF.

– Dousa har erfarenhet från företagsvärlden och jag förmodar ett intresse av vinstmaximering, så min förhoppning är att han tar med denna inställning in i arbetet för global hälsa och ser vinsterna med förebyggande hälsoarbete, precis det vi arbetar med, säger Johanna Davén, generalsekreterare för IOGT-NTO-rörelsen ideell förening, som ansvarar för rörelsens internationella verksamhet.

Benjamin Dousa får nu ansvar för en biståndspolitik som redan är i förändring. Under gårdagens pressträff lovade han att inte en enda skattekrona ska hamna i fel händer.

– Det är tydligt att transparensen måste öka och pengarna användas på ett effektivt sätt, så omläggningen fortsätter i samma takt som hittills, sa han efteråt till DN.

Regeringen har övergett målet att en procent av BNP ska gå till bistånd och man har också gett biståndsorganet Sida i uppdrag att undersöka olika alternativ för biståndsarbetet. I våras beslutade Sida att säga upp alla avtal med samtliga 17 strategiska partnerorganisationer, däribland ForumCiv som IOGT-NTO-rörelsen har avtal med. Avtalen slutar gälla sista december och partnerorganisationerna har fått göra nya ansökningar att få tillgång till biståndspengar.

IOGT-NTO-rörelsens femåriga avtal med ForumCiv sades upp i våras och trots att hoppet lever om att få till ett nytt avtal så kommer det att innebära ett glapp i utbetalningarna.

– Just nu inväntar vi besked från Sida. Vi har gått vidare i processen och väntar på att få veta om vi klarar det tredje steget och kan skicka in vår ansökan för att bli en av Sidas samarbetsorganisationer. Ansökningsdatumet var satt till den 6 september, men processen har blivit uppskjuten, säger Johanna Davén.

I nuläget finns inga besked om när processen kan gå vidare, Sida säger att de vill vänta tills regeringen lämnar besked om en ny strategi för civilsamhällesorganisationerna. Johanna Davén är övertygad att nya avtal kommer att ingås.

– Men med vilka organisationer och när detta sker är fortfarande oklart.
Det som oroar mig mest är att vi från och med den 1 januari 2025 riskerar att stå utan biståndsmedel för att stödja människor som kämpar för ökade rättigheter och demokrati så som vi gör idag. Deras situation och framtid är det som oroar mig allra mest just nu.

Mer från Accent