Gårdsförsäljning

Lagrådet: Rättsligt osäkert att införa gårdsförsäljning

IOGT-NTO anser att förslaget omedelbart borde skrotas eftersom det riskerar att stjälpa monopolet.

Lagrådet har nu uttalat sig om regeringens lagrådsremiss angående gårdsförsäljning av alkohol. I uttalandet konstateras att det fortfarande är osäkert om gårdsförsäljningsförslaget är förenligt med EU-rätten.

Om Sverige tillåter gårdsförsäljning kommer svenska alkoholproducenter att få en ny försäljningskanal som tillverkare i andra länder inte kan utnyttja. Detta skulle enligt Lagrådet kunna vara ett förbjudet handelshinder.

Regeringen har i sin remiss hänvisat till att Finland i dagsläget har en form av gårdsförsäljning som tillåts av EU-rätten. Lagrådet tycker att jämförelsen med det finska fallet är osäkert och ser en risk att EU-rätten drar en annan slutsats utifrån det svenska förslaget.

Samtidigt bedömer Lagrådet att risken att fällas i EU-domstolen ligger inom regeringens handlings- och bedömningsutrymme och man utfärdar därför ingen erinran om förslaget.

IOGT-NTO drar slutsatsen att förslaget om gårdsförsäljning bör skrotas efter Lagrådets uttalande.

– Lagrådets yttrande är ännu ett bevis på att förslaget spelar ett högt spel med det svenska monopolet och folkhälsan, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande för IOGT-NTO i ett pressmeddelande. 

Han påpekar att en förutsättning för att införa gårdsförsäljning alltid har varit att det svenska alkoholmonopolet skyddas och att Lagrådets utlåtande gör tydligt att så inte är fallet. Om gårdsförsäljningen bedöms bryta mot EU-rätten så skulle det betyda slutet på det undantag som låter Sverige ha ett statligt alkoholmonopol för att skydda folkhälsan.

– Gårdsförsäljningen riskerar att EU-rättsligt avskaffa monopolet och därmed avskaffa vårt viktigaste verktyg för att minska alkoholskadorna. Regeringen behöver i första hand värna monopolet och dra tillbaka förslaget. Annars riskerar vi en verklighet där fler barn växer upp i otrygghet, att fler drabbas negativt av andras alkoholkonsumtion och att fler dör till följd av alkoholens konsekvenser, säger Lucas Nilsson.

Mer från Accent