Äldre och alkohol

Äldres drickande ett växande problem – dricker mer trots riskerna

Boomergenerationens alkoholvanor riskerar att bli ett problem när de åldras.

Dagens pensionärer dricker mer än tidigare, och när de åldras blir de också mer mottagliga för alkoholskador. Det här riskerar att bli ett problem på sikt, skriver CNN.

I USA ökar andelen personer över 65 som dricker regelbundet, och de som dricker alkohol dricker också mer än vad de yngre gör. Även i Norden ökar äldres drickande enligt en studie från 2021.

– Boomergenerationen ändrar just nu spelplanen när det gäller äldres drickande. De har alltid haft en tendens att dricka mer och använda mer droger än generationen innan dem, säger George F. Koob, chef vid amerikanska National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism.

Dessutom så är generationen född strax efter andra världskriget större än tidigare generationer vilket också betyder att ett större antal människor med ohälsosamma alkoholvanor nu kommit upp i pensionsålder. På sikt kommer det innebära en utmaning för sjukvården. När kroppen åldras blir den också sämre på att hantera alkohol.

– Vi blir mer mottagliga för alkoholens skador, säger George F. Koob.

Det har att göra med kroppens metabolism och vätskebalans. Alkoholen bryts inte ner lika snabbt som när man var yngre och koncentrationen i blodet blir högre. Äldre som dricker alkohol löper därför större risk att hamna i trafikolyckor eller att ramla när balanssinnet sviker.

Alkoholkonsumtionen i Sverige har varit på nergång de senaste tio åren och intresset för alkoholfria alternativ ökar. Men George Koob menar att det är trender som, åtminstone i USA, drivs av yngre generationer. Boomergenerationen har alltid haft alkohol som en central punkt i vardagen.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har 34 procent av svenskarna över 65 ett riskbruk av alkohol enligt Socialstyrelsens riktlinjer.

Mer från Accent