Sofia Zachrisson. Foto: Marc Femenia.

”De vuxna satte på sig skygglapparna”

Sofia Zachrisson undervisar på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare. Första steget dit tog hon hos UNF i Säffle.

Jag vet precis när det hände. Jag bodde i Säffle i tonåren och det var väldigt mycket alkohol bland unga. Jag hade själv också en tidig alkoholdebut, men jag kände mig ledsen och uppgiven. Så en dag på högstadiet fick vi UNF:s (Ungdomens nykterhetsförbund) Ung-kalender. Där läste jag en krönika som satte ord på mycket av det jag tänkte och kände så jag skickade direkt in värvningskupongen som fanns längst bak i kalendern, säger hon.

I Säffle fanns varken UNF- eller IOGT-NTO-förening, så Sofia Zachrisson försökte starta en själv.

– Jag fick med mig två andra, men det visade sig att de inte gick med för att de ville förändra världen, utan för att få alibi inför sina föräldrar.

Sofia Zachrissons ställningstagande för nykterhet togs inte väl emot av omgivningen.

– Det var väldigt provocerande för omgivningen, så jag blev extremt ensam. För mig var det ett kvitto på vuxnas svek att de inte ingrep när ungdomarna drack. De satte på sig skygglapparna för att alkoholnormen var så stark. Det är så skruvat. Vi var ju barn!

En verksamhetsutvecklare i UNF stöttade henne.

– Hon hette Tia och jobbade i Karlstad. Hon ringde mig när jag var ny medlem och tog hand om mig, skjutsade mig till Karlstad och gav mig flyers att dela ut utanför Systembolaget.

Numera är Sofia Zachrisson medlem i IOGT-NTO-föreningen Vildvuxen i Stockholm.

– Fast jag är inte aktiv, bara stödjande medlem. Medlemskapet är för mig ett privat-politiskt ställningstagande. Fortfarande är det ganska ensamt. Inga av mina närmaste är nykterister, även om jag genom åren fått många nyktra vänner.

Hennes arbetsplats är IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare i Nacka.

– Jag har en delad tjänst mellan ledningsfunktion och undervisning. Som utvecklingsledare leder jag vårt kvalitets- och utvecklingsarbete. Personalen tar fram aktiviteter som ska hjälpa oss att nå målen. Jag samordnar och leder arbetet.

Hon undervisar främst på Tollares uppdragsutbildningar.

– Oftast om barnrättsfrågor i olika form. Det är fortbildning för personer som jobbar, och deltagarna kommer från hela landet. Uppdragsutbildningarna är digitala även i vanliga fall. Därför har inte min tjänst har inte påverkats så mycket av pandemin

Den övriga undervisningen sker idag åter på plats i Nacka.

– Det är så härligt. Jag var rörd hela första veckan som det var folk överallt.

Vad är det bästa med Tollare?

– Att det är en idéburen verksamhet med rötter som jag känner mig stolt över. Att vi förvaltar det arv vi har fått med demokrati och folkbildning.

Vad gör du på fritiden?

– Mest leker jag med min son som snart fyller tre. Jag är engagerad i barnrättsfrågor och driver Facebook-gruppen Barnrättsfokus. Min största hobby är att sy. Och så tycker jag om att umgås med familj och vänner.

Mer från Accent