
Under 2017 ökade antalet narkotikarelaterade dödsfall, totalt skedde 626 dödsfall jämfört med 590 dödsfall 2016. Siffrorna är beräknade utifrån den europeiska definitionen där något färre narkotikaklassade läkemedel inkluderas än i den svenska statistiken. Män utgör ungefär tre fjärdedelar av de narkotikarelaterade dödsfallen. Överdoser är den vanligaste dödsorsaken, och opioider förekommer i 95 procent av fallen.
Dock uppger färre skolelever än tidigare att de använt någon form av ny psykoaktiv substans, NPS. Under 2018 var det 0,8 procent i årskurs 9 och 1 procent i gymnasiets år 2 som uppgav att de någon gång använt dem. Den mest använda typen var syntetiska cannabinoider. Cannabis är också den vanligaste illegala drogen i Sverige.
En stor del av det narkotikaförebyggande arbetet i Sverige sker på lokal nivå i kommunerna. Dessa insatser koordineras oftast av lokala samordnare för ANDT, alkohol, narkotika, dopning och tobak.
Rapporten Den svenska narkotikasituationen gäller för år 2017 – 2018 och innehåller uppgifter som Folkhälsomyndigheten tillsammans med flera andra myndigheter rapporterar in till EU:s narkotikabyrå EMCDDA. I publikationen sammanfattas bland annat droganvändningen i Sverige, de narkotikarelaterade dödsfallen, och kommunernas förebyggande arbete.