#nykterfrizon

”Vi förväntar oss att Jan Linde håller överenskommelsen”

”Vi förväntar oss att han inte kandiderar för omval som distriktsordförande”. Det säger IOGT-NTO:s förbundsordförande. Detta efter att Jan Linde i en intervju med Accent ändrat ståndpunkt.

I Accent nr 2 intervjuas Jan Linde, distriktsordförande i IOGT-NTO Göteborg och Bohuslän, med anledning av att han (den 20 december 2017) meddelat att han på grund av #nykterfrizon (IOGT-NTO-rörelsens metoo-upprop) inte kommer att ställa upp för omval. I artikeln refereras till ett uttalande han gjort i rörelsens facebookgrupper. Förutom att meddela att han inte ställer upp för omval riktar han där en ursäkt till ”de kvinnor jag sårat eller gjort obekväma”, samt skriver att han vill samtala om frågan med andra i rörelsen.

Men i Accents intervju säger han sig inte längre vara säker på att han bör lämna distriktsstyrelsen: ”Det kan bli så att jag avgår, men det beror på vilket pris rörelsen i Göteborg får betala”, säger han.

Han menar också att det uppstått en ”mobb” i frågan, att han känner sig rättslös, och att han inte gjort något ”kriminellt”.

– Sådant som är kriminellt ska polisanmälas och hanteras av rättsliga instanser. Här handlar det om vilka värderingar och vilken kultur som ska råda i organisationen, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande.

Johnny Mostacero framhåller att det är viktigt att se och hålla i minnet att människor har flera sidor. Att personer som är kompetenta och åstadkommer värdefulla saker, också kan uppvisa beteenden som inte kan accepteras, och som måste få konsekvenser.

IOGT-NTO:s ledning har under veckan tagit fram en handlingsplan och genomför nu samtal och andra åtgärder för att hantera frågan.

– Vi strävar efter att lösa detta så konstruktivt som möjligt och vi förväntar oss att Jan Linde står fast vid den överenskommelse som han själv medverkade till, och också kommunicerade ut i december, säger Johnny Mostacero.

Göteborg och Bohusläns distrikts årsmöte äger rum den 14 april.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Dåligt bemötande ställs på sin spets

Nära var femte medlem som är ”mycket aktiv” har det senaste året känt sig otrevligt eller illa bemött i IOGT-NTO. För Lina Bobergs del innebär det att hon överväger att lämna sitt uppdrag i förbundsstyrelsen.

Kommentar: Synliggör konflikten

Ett år efter att Accent publicerade uppropet #nykterfrizon publicerar vi nu en uppföljning där vi försöker få ett grepp om vart …

Mer från Accent