Alkoholstrategi

Utebliven strategi får svenska EU-parlamentariker att reagera

De socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Anna Hedh och Jytte Guteland ifrågasätter kommissionens beslut att inte anta en ny alkoholstrategi.

Det var i förra veckan som EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis meddelade att kommissionen inte tänker ta fram en ny alkoholstrategi, trots att EU-parlamentet röstat för att en sådan skulle tas fram. Istället vill Vytenis Andriukaitis ta fram åtgärder för att minska riskerna för icke-smittsamma sjukdomar, varav många orsakas av alkohol.

– Det är inte klokt! Många, många års arbete och förhandlande slängs bort och man startar om, men med bara en del av problemet. Det är vansinne, säger Anna Hedh (S) i ett pressmeddelande.

Nu har hon och Jytte Guteland (S) ställt en fråga till EU-kommissionen om hur det ska säkerställas att den nya strategin även täcker frågor som trafikonykterhet, barn som växer upp i missbruksmiljöer eller alkoholreklam som riktas mot barn och unga. Om strategin inte täcker dessa viktiga frågor undrar Anna Hedh och Jytte Guteland hur kommissionen tänker arbeta med dem.

– Europaparlamentet var väldigt tydligt i sitt beslut tidigare i våras. Vi vill ha en alkoholstrategi. Den ska utvecklas och vara ambitiösare än den tidigare strategin. Vi krävde såväl märkning för alkohol, så att kalorier och näringsvärde framgår för konsumenterna, som varningstexter för faran vid bilkörning och vid graviditet. Det är därför mycket märkligt att kommissionen nu gör dessa uttalanden, säger Jytte Guteland.

Det betyder inte att Anna Hedh och Jytte Guteland tycker att kroniska sjukdomar är oviktiga.

– Visst är det viktigt att se över de kroniska sjukdomarna och deras inverkan, men det är ju vansinnigt att släppa den nuvarande strategin utan att uppdatera. Den nya strategin ska komplettera alkoholstrategin – inte ersätta, säger Anna Hedh.

– Nu är det upp till kommissionen att visa färg och inte låta alkoholens förespråkare få överhand, avslutar Jytte Guteland och Anna Hedh.

Läs mer i Accent.

Mer från Accent