Opinion

Alkoholåsikterna tar en liberal vändning

Men svenskarna har fortsatt starkt förtroende för alkoholmonopolet och anser att alkoholen skadar samhället.

Mellan 2023 och 2024 kan man se flera ändringar i svenskarnas åsikter om alkohol i SOM-undersökningen, som genomförs av Göteborgs universitet. 58 procent av de svenskar som svarat på undersökningen anser att gårdsförsäljning av alkohol bör tillåtas. Det är en åsikt som stadigt ökat sedan 2019 men under det senaste året har andelen svarande som vill tillåta gårdsförsäljning ökat kraftigare, med fyra procentenheter.

– Resultaten från i år avviker från de senaste fem-sex åren i alkoholliberal riktning. Gårdsförsäljningen är en liberaliserande reform, så det kan hända att det på något vis gett avtryck på andra områden, säger David Karlsson, professor i förvaltning vid Göteborgs Universitet till P4 Göteborg.

Samtidigt fortsätter svenskarnas förtroende för Systembolaget att vara högt, både i SOM-undersökningen och Förtroendebarometern. En majoritet av de svarande anser också att alkoholen generellt har negativa konsekvenser för samhället.

Trots det vill 32 procent av de svarande i undersökningen tillåta försäljning av starkare alkoholdrycker i livsmedelsbutiker, även det en ökning med fyra procentenheter under det senaste året. 17 procent vill se hårdare serveringskrav för alkohol, en åsikt som gått ner något sedan 2020.

När det gäller alkoholskatten svarar 33 procent att den bör höjas, en minskning med fyra procentenheter jämfört med året innan, medan 23 procent svarar att den borde sänkas, en ökning med fem procentenheter. Alkoholskatten fortsätter också vara en av de insatser som svenskarna skattar som mest effektiv för att reglera konsumtionen.

Det finns ett samband mellan att ha liberala åsikter om alkoholpolitiken och att ofta dricka alkohol, enligt SOM-undersökning. De som svarat att de aldrig dricker är mest villiga att höja skatten, skärpa serveringstillstånden och är inte intresserade av alkohol i mataffärer.

– Ju mer man dricker, desto mer drabbas man av en restriktiv politik och får betala mer skatt och drabbas av att det är svårt att komma åt och köpa alkohol. Det är ett klockrent samband över alla år att ju mer man dricker desto mer alkoholliberal är man, säger David Karlsson.

Men de som ofta dricker alkohol har också ett högre förtroende Systembolaget, samtidigt som de paradoxalt nog är den grupp som är mest intresserade av att avskaffa Systembolaget.

Åsikterna går också i sär när man tittar på vart de svarande ställer sig på en politisk vänster-högerskala. Där är personer som ställer sig till vänster i politiken generellt mindre villiga att sänka alkoholskatten och tillåta alkohol i livsmedelsbutiker än de som ställer sig till höger. I frågan om striktare serveringstillstånd är skillnaden mellan grupperna mindre.

Mer från Accent