IOGT-NTO

Supportlinje rustar med fler samtalsledare

Ett nytt gäng IOGT-NTO:are är nu utbildade för att kunna ge stöttande samtal via Sobersupport.

Sobersupport är en rikstäckande, anonym och kostnadsfri hjälplinje för den som är beroende eller anhörig. De som svarar är ideella samtalsledare, med egen erfarenhet av att leva med ett beroende och/eller att vara anhörig.

– Att ringa till Sober support är att ta det första steget, säger Winnie Blom-Jensen, projektledare på IOGT-NTO.

En första grupp samtalsledare har tidigare gått en utbildning på Wendelsbergs folkhögskola och under en helg i oktober har nu ytterligare tjugo ideella IOGT-NTO-medlemmar fått sin utbildning i samarbete med Tollare folkhögskola. De nyutbildade samtalsledare som känner sig redo kommer nu att lotsas in i systemet kring hjälptelefonen.

Winnie Blom-Jensen betonar att stödlinjen inte erbjuder behandling, utan innebär att för första gången formulera för någon annan vad problemet handlar om.

– Det spelar roll att säga högt ”jag tror att jag har ett problem”.

Att gå från en egen insikt till att lyfta luren är i sig ett stort steg, menar Winnie Blom-Jensen. Och då ska samtalsledarna finnas redo att vara medmänniskor.

Den som vill kontakta Sobersupport kan se på hemsidan vilka som är samtalsledare, och när respektive person är aktiv och kan ta emot samtal. Där finns foto och en beskrivning av vilka ämnen som respektive samtalsledare är specialiserade på. Ofta handlar det om egna erfarenheter, och tanken är att den som ringer ska kunna välja att prata med någon som gått igenom liknande saker, och som kanske kan berätta ”Såhär gjorde jag.” Förhoppningen är helt enkelt att den som ringer ska känna att den kan prata med någon som förstår.

Under kurshelgen i oktober, som skedde i samverkan med Tollare folkhögskola, fick samtalsledarna träna på så kallade motiverade samtal.

– Vi jobbade mycket praktiskt och utgick ifrån ”det här kan hända i Sobersupport”. Det gäller att öva, öva, öva, menar Winnie Blom-Jensen.

Det är just att motivera som är grunden i samtalen med dem som ringer till supporten.

Winnie Blom-Jensen är själv en av de ideella samtalsledarna som det går att kontakta, och hennes erfarenhet är att det bland annat kan handla om att hjälpa den som ringer att hitta mer stöd.

– Exempelvis fråga ”Har du haft kontakt med AA (Anonyma Alkoholister)? Vet du om de finns på din ort?”, eller att hänvisa till vårt eget kamratstöd i IOGT-NTO.

Hon beskriver det som att vara ett bollplank.

– Vi ska inte kurera någon på fem minuter. Men vi kan lyssna och ställa frågor. När ett samtal avslutas med ”Jag ska testa det där” – det är en häftig känsla!

Missbruk, medberoende och psykisk ohälsa kan vara tunga ämnen, och för att ge stöd till samtalsledarna genomförs regelbundna månadsträffar med möjlighet att bolla med varandra.

Den kunskap och erfarenhet som de utbildade samtalsledarna har, bör även kunna tas tillvara inom IOGT-NTO:s kamratstöd, tycker Winnie Blom-Jensen. Kamratstöden handlar till stor del om social samvaro.

– Men jag tror att det kan vara bra om kamratstöden även kan erbjuda konkreta samtalsforum, där samtalsledarna kan bidra till ett fördjupat innehåll.

Den som ringer Sobersupport är anonym, vilket kan skapa en stor trygghet. En poäng med att kunna välja vilken samtalsledare man kontaktar är även möjligheten att kontakta samma person fler gånger.

Att det nu finns fler ideella samtalsledare som känner att de vill kunna stötta andra glädjer Winnie Blom-Jensen. För att stödlinjen ska fylla sin funktion behöver det finnas många som är beredda att svara på samtalen under veckans alla dagar och timmar. Nu gäller det att få de som har behov av att stödet att hitta till Sobersupport.

– Drömmen är att vi blir lika kända som andra stödlinjer, och att det ska vara en naturlig väg för att få hjälp. Där är vi inte än, men vi jobbar på att sprida information om att vi finns.

Ett sätt att öka kunskapen om stödlinjen är att sprida flyers och visitkort, som går att beställa gratis via IOGT-NTO.

Winne Blom-Jensen hoppas att Sobersupport nu kan skapa större möjligheter att ge stöd, tack vare alla nya samtalsledare.

– Vi kan vara medmänniskor att få ventilera sin oro med.

Mer från Accent