Bordershop

Stena Line lotsar till mer alkoholköp

Stena Line har infört en ny tjänst. Där får resenärer hjälp att räkna ut hur mycket alkohol de kan lasta i bilen utan att bryta mot lagen. "Oansvarigt", tycker IOGT-NTO.

Minskande lönsamhet har fått Stena Line att hitta nya sätt att locka resenärer. Ett som verkar fungera är så kallade Bordershops där man säljer billig alkohol. Det infördes på färjorna i våras.

Nu har Stena Line kompletterat försäljningen av billig alkohol med en tjänst som de kallar Packningskollen. På deras webbplats matar resenären in sitt bilnummer och får då reda på hur mycket man kan handla utan att lasta sin bil mer än tillåtet.

Enligt Packningskollen kan en Volvo V70 lastas med 14 flak öl, 65 flaskor vin och 31 vinboxar. Totalt hela 320 liter alkohol.

Linda Engström, chef för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO tycker att Stena Line verkar vara okunniga om alkoholens konsekvenser.

– Det känns som ett desperat försök. De verkar ha total avsaknad av kunskap om alkoholens konsekvenser. De tar tydligen lätt på det här och tar inget ansvar för de konsekvenser alkoholförsäljningen får för samhället, säger hon till Accent.

Stena Line:s nya tjänst lanseras bland annat via påkostad reklamfilm:

Enligt Göteborgs Posten infördes Bordershop i slutet av februari i år. Under mars månad ökade antalet resenärer till Danmark med närmare 250 procent under mars i år jämfört med mars förra året. I färjornas butiker på rutten Göteborg – Fredrikshavn ökade försäljningen med 190 procent.

Mer från Accent