#nykterfrizon

”Snubbighet ihop med alkohol bidrar till sexism”

”Alkoholnormen korsbefruktas med snubbighets-kulturen och bidrar till gränslöshet och sexism”. Det säger Julia Skott, en av de 4 265 kvinnor som undertecknat #deadline, ett upprop mot sexismen i mediebranschen.

Journalisten, författaren och debattören Julia Skott har funderat mycket på alkoholnormen. Hon är inte nykterist, men som hon säger: ”Jag är dålig på att dricka alkohol, och dricker lika gärna alkoholfritt”.

– På de redaktioner jag jobbat har det funnits en stark alkoholnorm. Det är så självklart att dricka vid sociala tillfällen, på after work, kick-offer, och på krogen. Man säger att policyn är restriktiv – men det stämmer inte, säger hon.

Julia Skott har läst vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp i #deadline:

– Jättemånga exempel handlar om after work på jobbet, eller att man varit ute med kollegor på krogen. Det är som att alkoholnormen och alkoholkulturen korsbefruktas med snubbighets-kulturen. Det skapar någon slags avslappnad gemenskap bland vänner där gränserna luckras upp, och som gör det möjligt att slira och tafsa. Det blir så dubbelt, eftersom det sedan sägs att ”du var ju full med honom och han var också full, och då blir det så”, underförstått att den som utsatts får skulden.

Hon betonar att det inte betyder att nyktra sammanhang går fria från sexism.

– Men på krogen är jag lite mera på min vakt, i ett redigeringsbås är jag inte beredd på samma sätt.

Åtminstone varannan after work och kick-off borde vara helt alkoholfri. Om folk får panik för att det inte finns sprit, då har man verkligen något att prata om.

Julia Skott tycker att det är dags att arbetsgivarna gör mer än att erbjuda alkoholfria alternativ.

– Vanedrickarna väljer ju ändå inte de alkoholfria alternativen. Åtminstone varannan after work och kick-off borde därför vara helt alkoholfri. Om folk får panik på en kick-off på en skärgårdsö för att det inte finns sprit, då har man verkligen något att prata om. Om man behöver vin för att stå ut med att lyssna på chefens tal så är det något man borde reflektera kring, säger hon.

Julia Skott har ofta fått frågan ”Hur gör man för att ha kul utan alkohol?”.

– Några killar i 20-årsåldern som jag känner införde te- och sconeskvällar när de insåg att de alltid drack alkohol när de träffades. Det är rätt fint, tycker jag. Många behöver öva på att umgås utan alkohol och upptäcka skillnaden, säger hon.

Några killar i 20-årsåldern som jag känner införde te- och sconeskvällar när de insåg att de alltid drack alkohol när de träffades. Det är rätt fint, tycker jag.

På frågan om varför hon valt att underteckna uppropet #deadline blir det en paus – den första under intervjun.

– Det var så självklart att jag nästan inte reflekterade. Det är mina och andras erfarenheter tillsammans, och gemensamma röster är större och starkare. Det är inte bara de mest kända i branschen eller de mest utsatta – utan vi alla tillsammans.

– Jag tror på organisering, för som det heter: En ensam kvinna är bara en slav, men tusen systrar kan ställa krav.

Vad hoppas du att uppropet ska ge för resultat?

– Faktisk handling – och inte bara handlingsplaner. Jag vill se skärpning, att det händer saker konkret och att enskilda känner sig stärkta. Få revolutioner sker för att människor snällt och vänligt väntar på förändring.

Läs även Låt #Metoo bli #Nomore även i nykterhetsrörelsen,  Den farliga tystnaden, och Jag hoppas få fira Accents nedläggning.

Transparens: Accents chefredaktör Ulrica Ambjörn, som skrivit den här artikeln, samt Accents medarbetare Eva Ekeroth, har båda undertecknat uppropet #deadline.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Dåligt bemötande ställs på sin spets

Nära var femte medlem som är ”mycket aktiv” har det senaste året känt sig otrevligt eller illa bemött i IOGT-NTO. För Lina Bobergs del innebär det att hon överväger att lämna sitt uppdrag i förbundsstyrelsen.

Kommentar: Synliggör konflikten

Ett år efter att Accent publicerade uppropet #nykterfrizon publicerar vi nu en uppföljning där vi försöker få ett grepp om vart …

Mer från Accent