Systembolaget

Självutcheckning på Systemet: ”Kommer inte öka drickandet”

Nu kan man på flera Systembolagsbutiker i landet betala i självutcheckningskassor för att slippa stå i kö. Men att det blir smidigare att handla tror varken butikschefen eller kunderna kommer öka drickandet.

Trots att klockan bara är strax efter 10 på förmiddagen och Systembolaget just öppnat så är det redan fredagsrusning efter rusdrycker på Systembolaget på köpcentrumet Asecs i Jönköping.

Längst bak i den ringlande kassakön står Ingrid som väljer att köa av ”gammal vana” men är väl medveten om den nya självutcheckningen som öppnat ett tjugotal meter bort.

Kent Velander har precis passerat självutcheckningens kassavärd, visat sin legitimation, tryckt igång skärmen och testar nu för första gången att scanna in sina åtta öl.

– Det funkar jättebra, smidigt. Det är bara att hålla fram burkarna, säger han.

Vid kassan bredvid står Lisa Jonsson som är mer van och scannar in en blommig flaska med italienskt vin. Totalt handlar hon fyra flaskor vin och sex cider och hon tror inte smidigheten kommer ändra hennes alkoholvanor.

–  Nej det kommer det nog inte. Det tror jag inte, säger Lisa Jonsson.

Lisa Jonson. Foto: Adam Wännman Zetterqvist.

Jönköping blev första butik i södra Sverige med att införa självutcheckning permanent och därefter följde Malmö. Men Maria Signal som är butikschef tror inte att förändringen kommer urholka Systembolagets kontroller.

– Nej absolut inte! Vi har ju vårt uppdrag som vi måste hålla. Våra försäljningsregler och det måste vi ju hålla även där. Vi kollar ju legitimation innan man går in och startar sitt köp. Vi kollar även de andra försäljningsreglerna vi har som är märkbart påverkad kund och att motverka lagningen. Det är vi lika noga med där som i vilken kassa som helst.

Tre butiker i Stockholmsområdet har liksom i Jönköping testat metoden med självutcheckning innan det nu införs.

– De har gått jättebra! Man har nöjdare kunder, framförallt de som har små köp. Det går fort och enkelt i butiken att handla så därför kommer det rullas ut i fler butiker i Sverige under hela året, säger Maria Signal.

Maria Signal. Foto: Adam Wännman Zetterqvist.

Tanken är enligt butikschefen, inte att detta ska minska personalen, utan snarare öka antalet personer på golvet som kan ge kunderna bra service. Det kommer också genomföras slumpmässiga avstämningar då kunden kan få upp en röd skylt i samband med betalningen och då kontrolleras hela köpet av personalen.

Vilka problem har ni stött på?

– Inte så många. Det kan vara småsaker. Hur ställer jag korgen för att kunna packa? Och vissa grejer i själva kassasystemet som behöver förbättras. Lite mer koll på vad man slagit in och så.

Är det fler minderåriga som försöker köpa på det här sättet?

– Nej, när man står i den kassan har man höjt ribban lite. Man tar leg på fler och kanske även de som är lite över 25 år för att man ska säkra upp bättre.

Har det hänt att någon varit för berusad för att använda den?

– Nej, jag har inte varit med om att någon blivit nekad i den kassan. Annat än folk som glömt legitimationen.

Foto: Adam Wännman Zetterqvist.

Kommer kunderna handla och dricka mer nu?

– Nej, i de här kassorna är det mindre köp och vi står ju inte för merförsäljning hos oss. Så jag ser inte det problemet. Vi håller vårt uppdrag att sälja efter kundens behov och önskan och inte att det ska bli merköp, säger Maria Signal, butikschef.

Kunden Kent Velander packar ner sina åtta öl i en kasse och passerar de automatiska glasdörrrarna.

På frågan om han kommer dricka mer nu skrattar han till och säger att ”det gör det inte”.

Mer från Accent