hemleverans

Skaraborgs ordförande kritisk till Systembolagets hemleverans

Sedan den 1 november kan även skaraborgare beställa hem alkohol från Systembolaget. Det har fått IOGT-NTO-distriktets ordförande att reagera.

I Skaraborgs läns tidning kan man läsa att nykterhetsrörelsen är kritisk till att det nu blivit möjligt att få alkohol hemlevererat från Systembolaget i Skaraborg.

Har ni startat en kampanj?

– Nej, det var tidningen som ringde mig och frågade vad jag tyckte, men jag hade faktiskt funderat på att skriva en debattartikel, så det var bra att de hörde av sig, säger Marie Post, ordförande i IOGT-NTO:s Skaraborgs distrikt.

Marie Post är orolig för att hemleveranser ska öka konsumtionen.

– Risken finns att man köper lite extra när man slipper bära hem alkoholen själv.

Främst är det ålderskontrollerna och kontrollen av nykterhet som hon tror blir riskerar att bli sämre.

– Jag är inte emot e-handel, men när det gäller farliga varor tycker jag att man ska vara försiktig. Det blir svårare med kontroller och lättare att köpa mycket utan att skämmas. På Systembolaget känner de sina kunder och vet hur de ska tackla personer som till exempel kunder som är påverkade. Hur lätt är det för en budbilschaufför?

IOGT-NTO Skaraborg vill hellre se alkoholfritt som norm.

– Det jobbar vi hårt för. Vi samarbetar en del med ett kafé i Falköping, NP Noll procent. Det är en ung kille som startat kafé och bar som bara serverar alkoholfritt. Fler sådana initiativ vill vi se!

Om IOGT-NTO-distriktet ska göra någon aktivitet kring hemleveranser vet hon inte.

– Jag har inte pratat med övriga styrelsen om det. Vi ska ha möte den 10:e. Då får vi väl se, säger hon.

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero uttalade sig i frågan om Systembolagets hemleveranser i en intervju i Accent tidigare i år:

– Vår inställning är att all ökad försäljning och ökade försäljningskanaler i grunden är negativt. Ska man se något positivt så är det att det här sker under Systembolagets flagg och regi, vilket säkrar upp monopolet, sa Johnny Mostacero till Accent i somras som en kommentar till regeringens förslag att permanenta försöket.

Han tror att kunderna förväntar sig att kunna handla på internet.

– Vi måste ju inse att all handel är under ett paradigmskifte. Man kommer att gå från att köpa fysiskt till att handla på nätet.

I en intervju inför försökets införande 2012 uttryckte IOGT-NTO:s dåvarande ordförande Anna Carlstedt en liknande syn.

− De som är drabbade av alkoholens baksidor, antingen själva eller som anhöriga, tycker inte att det behövs en kanal till. Vi vet att ökad tillgänglighet medför ökad konsumtion. Jag blir upprörd när man framställer hemleverans som harmlöst och obetydligt, sade hon då till Accent.

Hon anser dock att Systembolaget har bäst förutsättningar att klara av det.

− Måste vi ha hemleveranser är det minst dåliga alternativet att det sköts av Systembolaget, sa hon.

Mer från Accent