Val 2018

Personval ska väcka liv i cannabisfrågan

Vill du veta var dina lokala riksdagskandidater står i narkotikafrågan? Webbplatsen Cannabiskrysset kartlägger politiker som vill verka för legalisering av cannabis.

Tanken med Cannabiskrysset är att väljare ska kunna personrösta på de riksdagskandidater som vill bedriva en liberal cannabispolitik. Detta eftersom det inte finns något riksdagsparti som vill liberalisera politiken kring cannabis.

– Vi vill förändra den svenska narkotikapolitiken och börja med legalisering av cannabis. Har man väl tagit det steget kan man börja tänka skademinimering på det sätt som man gör i nästan alla västländer, säger Christian Engström, initiativtagare till Cannabiskrysset och tidigare EU-parlamentariker för Piratpartiet.

Initiativet springer ur Facebookgruppen Avkriminalisera cannabis. Genom att använda sig av personkryss hoppas Cannabiskrysset att man ska ta sig runt att inget riksdagsparti vill driva en liberalare cannabispolitik. Dessutom hoppas man uppmuntra fler politiker att anta en mer liberal hållning för att få fler personröster i nästa val.

– En naturlig tanke är att starta ett nytt parti och det är jättejobbigt och svårt. Då behöver man fyra procent av rösterna för att ta sig in i riksdagen. Med personval behövs inte alls lika många röster, säger Christian Engström.

Av de listade politikerna är 13 centerpartister, 13 liberaler, två moderater och två miljöpartister.

Sidan har identifierat politiker i samtliga 29 valkretsar som de rekommenderar. Däremot finns inte kandidater för alla partier representerade. Av de listade politikerna är 13 centerpartister, 13 liberaler, två moderater och två miljöpartister.

– Att Kristdemokraterna inte finns med är kanske inte så konstigt. Och att det är flest centerpartister och liberaler hör ju samman med att deras ungdomsförbund vill legalisera. Vi har haft mycket kontakt med Socialdemokraterna, men inte hittat någon kandidat där, säger Christian Engström.

Minst fem procent av ett partis väljare i den specifika valkretsen måste ha kryssat en kandidat för att den ska kunna tilldelas ett mandat baserat på personval. I förra valet kryssade var fjärde väljare en specifik kandidat i riksdagsvalet. Christian Engström är optimistisk inför Cannabiskryssets möjlighet att göra skillnad.

– Chanserna är jättegoda. I många valkretsar räcker det med några hundra personkryss för att lyfta en kandidat, säger han.

Ni är inte rädda att listan även kan användas av väljare som vill undvika att rösta på någon som vill avkriminalisera cannabis?

– Det kan så klart hända. Men de flesta väljare är inte så aktiva med att kryssa kandidater ändå.

Mer från Accent