Drogernas Göteborg

Öppen drogförsäljning i centrala Göteborg

Mitt framför näsan på göteborgarna pågår en maktkamp om den lukrativa narkotikamarknaden i stadens trafiknav.

Vårens första solstrålar tränger igenom de tomma trädkronorna och ner på göteborgarna som passerar genom Brunnsparken, stadens kommunikationsnav som är inklämt mellan galleriorna Nordstan och Arkaden. De kanske inte är medvetna om det, men under det senaste året har narkotikahandeln här blivit allt mer öppen.

– Går du dit kvällstid måste du mer eller mindre vara blind för att inte se det, säger Robin Nilsson, chef för gatulangningsgruppen i centrala Göteborg.

Under flyktingvågen 2015 blev Nordstan och Brunnsparken en samlingsplats för många nyanlända och ofta ensamkommande ungdomar. Tidningarna rapporterade om gäng av ungdomar som hängde inne i Nordstangallerian.

– Men där inne finns ju övervakningskameror och väktare. Brunnsparken är en naturlig mötesplats och du kan lätt ta dig därifrån eller stå i skymundan. Dessutom är de allmänna toaletterna utmärkta för snabba affärer, säger Robin Nilsson.

Han säger att handeln med narkotika i Brunnsparken nu domineras av ensamkommande ungdomar.

– De flesta är kvar i Sverige genom gymnasielagen. Vissa har haft med sig ett missbruk från hemlandet, eller har börjat missbruka här och sedan börjat sälja narkotika för att försörja sitt missbruk. Andra är rena och ser det helt och hållet som ett arbete.

Brunnsparken, Göteborg. Foto: Jens Wingren.

Försäljningen kretsar främst kring cannabis och tramadol. Snacket på gatan är att det billigaste haschet går att hitta i Brunnsparken enligt Robin Nilsson.

– Tramadol har blivit en epidemi i Göteborg. Det är en lukrativ bransch. För bara några månader sedan såldes tabletterna för 25 kronor styck, sedan i januari kostar de nu 50 kronor.

Prisökningen kommer sig av att stora mängder tramadol tagits i beslag. Polisen har inte stått handfallen inför försäljningen i Brunnsparken enligt Robin Nilsson. Men han säger att langarna är likgiltiga inför om de blir tagna av polisen eller inte.

– Deras framtid i Sverige handlar oftast bara om att få ett utvisningsbeslut eller att ett utvisningsbeslut ska fullföljas.

Lokalpolisområde city har sedan december inlett samarbeten med andra polisiära enheter och myndigheter som man hoppas ska ge frukt framåt sommaren.

Men Robin Nilsson menar att man redan har lyckats försvaga grupperingarna som langar i Brunnsparken så pass att andra grupper nu försöker ta sig in.

– Det har vi sett sedan början av året och det kan potentiellt komma att leda till en del våld framöver. Och då får vi verkligen ligga på för att se till att det inte bildas nya konstellationer.

Mer från Accent