Irland

Nytt förslag till alkohollag antaget på Irland

Ett nytt lagförslag som innebär restriktioner i försäljning och marknadsföring av alkohol har antagits av irländska senaten.

Det var strax före jul som irländska senaten antog ett förslag till ny folkhälsolag. Lagen innehåller minimipriser, hälsovarningar på alkoholetiketter och restriktioner för hur alkohol får exponeras i butiker. Det rapporterar Newstalk.com.

Alkoholindustrin har kritiserat lagförslaget och hävdar att påtvingade cancervarningar kommer att vara förödande för irländska alkoholproducenter.

Hälsominister Simon Harris är betydligt gladare och tror att den nya lagen kommer att rädda liv. Han hoppas att den antas så snart som möjligt.

– Det är första gången i historien som vårt land introducerat folkhälsoargument i en lag som gäller alkohol. På tobaksområdet har vi redan visat att det fungerar, så låt oss göra detsamma för alkohol, säger han till Newstalk.com.

Förslaget ska nu gå vidare till underhuset. Beslut väntas i början av 2018. Minimipriser har redan införts i Skottland och diskuteras även i England.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer