Alkoholpolitik

England: riskkonsumenter stor del av alkoholkonsumtionen

Fyra procent av engelska konsumenter står för en tredjedel av landets alkoholkonsumtion. Nu diskuteras minimipriser som en lösning på problemet.

Som en del av en statlig utredning kring minimipris på alkohol har officiella och uppseendeväckande siffror offentliggjorts. En liten riskgrupp av konsumenter står för en stor del av den totala konsumtionen. Det rapporterar The Independent.

Rosanna O’Connor på hälsomyndigheten Public Health England blev chockad när hon såg siffrorna.

– Den här lilla gruppen dricker mycket, dagligen och framförallt av billiga och starka drycker som starkcider – och tar stor skada av det, säger hon.

Utredningen drar slutsatsen att ett minimipris på 50 pence per standardenhet alkohol skulle hjälpa de två miljoner britter med mest riskfyllt drickande. Prisökningen skulle göra att starkare sorter blev dyrare och därmed antas konsumtionen av just dessa produkter minska. Konsumenter med mer måttligt drickande skulle däremot inte påverkas i någon större grad, enligt utredningen.

Minimipriser på alkohol infördes nyligen i Skottland och de engelska utredarna tittar nu med spänning på vad det kommer att ge för resultat.

Mer från Accent