Alkoholpriser

Skottland inför minimipriser på alkohol

Skottland blir först i världen med att införa minimipriser på alkohol. Det sker efter att Högsta domstolen i Storbritannien underkänt alkoholindustrins protester.

Äntligen ser den fem år långa striden mellan skotska staten och den skotska whiskyindustrin ut att vara över. Högsta domstolen i Storbritannien har avfärdat överklagandet från Scotch Whiskey Association, SWA, och andra dryckesproducenter som hävdat att åtgärden var oproportionerlig och olaglig enligt europeisk lag. Det skriver Independent.

Nu kan Skottland bli det första landet i världen som inför minimipriser på alkohol. Skotska regeringen vill inte att alkohol ska kunna säljas till ett lägre pris än 50 pence för en enhet, vilket motsvarar 5:50 svenska kronor för ett litet glas öl eller vin. Syftet är att minska det skadliga drickandet. Det är endast den absolut billigaste alkoholen som påverkas.

SWA anser att minimipriser strider mot EU:s lag, men Högsta domstolen påpekar att EU-lagen medger undantag för lagstiftning som syftar till att skydda människors liv och hälsa.

– Det här är en historisk och långtgående dom och en milstolpe i vår ambition att vända Skottlands problematiska förhållande till alkohol, säger Shona Robinson, Skottlands hälsosekreterare.

Hon säger att skotska konsumenter hittills har kunnat handla alkohol så billigt som 12 pence per glas, vilket motsvarar 1:30 i svenska kronor.

Enligt den skotska regeringen är den nya lagen om minimipriser en reaktion på att alkohol nu är billigare i förhållande till disponibel inkomst än det var på 1980-talet.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent