narkotika

Nu ska tillgängligheten till Naloxon utredas

Folkhälsominister Gabriel Wikström har beställt en utredning som ska undersöka hur Naloxon ska kunna göras mer lättillgängligt för anhöriga till missbrukare.

Det är Läkemedelsverket och Socialstyrelsen som nu har fått uppdraget att utreda om överdosmotgiftet Naloxon kan delas ut i förebyggande syfte. Det rapporterar SVT. Bakgrunden är att landstingen i Stockholm och Skåne tidigare i år fick avslag på ansökningar om att dela ut läkemedlet till personer som rör sig i missbrukarkretsar. Gabriel Wikström gjorde snart där efter en helomvändning i frågan och sa att han ville se en utredning om hur Naloxon skulle kunna göras mer lättillgängligt. I går blev det klart att en utredning ska inledas och stå klar till årets slut.

Naloxon ges som en nässpray när någon överdoserat en opioid som till exempel heroin och fentanyl. Opioider står för den allra största delen av narkotikarelaterade dödsfall i Sverige. Det nuvarande regelverket kring Naloxon tillåter dock inte att det delas ut i förebyggande syfte. Anledningen är att det idag inte går att skriva ut läkemedlet om det inte finns en identifierad patient.

För ett år sedan skrev Accent om en rapport från den europeiska narkotikabyrån, EMCDDA, som visade att många av de mellan 6 000 och 8 000 européer som dör av narkotika varje år skulle kunna räddas om de fick Naloxon.

I Danmark testas Naloxon som nässprej och i Norge finns ett försök med Naloxon i tablettform.

I december skrev elva, vanligtvis oeniga, narkotikadebattörer en debattartikel i Svenska Dagbladet där de krävde tillgång till Naloxon för den som riskerar att bli vittne till överdos.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent