Nu röstar Kalifornien om legalisering

Den 2:a november öppnar vallokalerna i USA. De boende i Kalifornien röstar för eller emot legalisering av cannabis. Valet väntas bli jämt. Accent har besökt Kalifornien och pratat med folk om hur de ska rösta.

Under det närmaste dygnet avgörs det om Kalifornien ska bli den första staten i USA som legaliserar marijuana. Opinionsundersökningarna inför valet visar att det kommer att bli ett jämnt val. De som vill legalisera drogen har haft en svag ledning men i den senaste undersökningen hade nejsidan tagit över ledningen. I mätningen som genomfördes av Field Poll fick ja-sidan 42 procent och nej-sidan 49 procent.

Accent har besökt Kalifornien och pratat med folk inför valet.

Ska du rösta för eller emot legalisering av marijuana?

Damon Gollatt, 38, San Francisco "Jag stöttar proposition 19 och kommer att rösta ja i november. Alla borde få röka marijuana. Det är bra för medicinska problem och stress."
Zoran Theodorovic, 44, säljare, Sacramento "Jag tycker att det är värt ett försök. Vi har spenderat mycket pengar i våra försök att stoppa droger genom att skicka folk till fängelse och det har ändå inte fungerat. Så vi kan lika gärna prova och visar det sig att situationen blir värre än vad den var innan kan vi alltid kriminalisera det igen. Jag kommer att rösta ja."
Stephanie Flores, 30, bartender, Sacramento "Jag står fortfarande i mitten när det gäller det här förslaget. Jag tycker att marijuana borde vara lagligt, jag har inget emot att folk röker. Men jag tycker att det är otydligt hur lagen ska upprätthållas. Jag menar vad händer om någon kör bil påverkad, får de böter, blir det fängelse? Jag vet inte."
Marlene Murphy, 77, pensionerad lärare, Sacramento "Jag tycker inte att marijuana är bra, punkt slut. Men vi kommer aldrig att bli av med den så jag kommer nog att rösta för legalisering. Den medicinska marijuanan är bara ett dumt påhitt, den borde definitivt beskattas. Så ja, jag kommer att rösta ja."
T Alemayihu, taxichaufför, Freemont "Jag kommer att rösta nej. Droger och alkohol förstör livet för personer, familjer och samhället. Folk blir lata när de röker och går inte till jobbet, de blir en börda för samhället."
Michelle Johnson, 35, schemaläggare, Oakland "Jag ska rösta ja. Jag tycker att alla som har barn borde få röka lagligt för att kunna lugna ner sig emellanåt."
Maurice Thomas, 52, städare, Oakland "Om jag kunde rösta så skulle jag rösta ja. Om det hjälper människor som är sjuka och inte är skadligare än alkohol så ser jag inget problem med det. Legaliserar man drogen kommer nog brottsligheten att gå ner också."
Nicole Handle, 24, butiksbiträde, Lodi "Jag har läst om propositionen och jag står någonstans i mitten. Jag tycker att det verkar som att det bara går ut på att tjäna pengar och att det inte är klart hur det ska regleras. Men jag har inget emot att folk röker marijuana."
Manlio Melloni, 22, kock, Davis "Jag kommer att rösta nej. Det finns ingen anledning att rösta ja. Vi har levt utan att marijuana har varit lagligt så länge att vi lika gärna kan fortsätta med det. Till 90 procent används det endast för nöje och inte medicin, det borde regleras ännu hårdare."
Kelly Rowland, 23, assistent, Oakland "Jag tycker att det ska legaliseras. Om det är något som borde kriminaliseras så är det cigaretter."
James Bolling III, 50, student och egen­företagare, Sacramento "Jag kommer att rösta ja. Jag tror att vi skulle tjäna på det. Före den medicinska marijuanan så var all rökning olaglig och alla pengar gick till kriminella. Om det vore lagligt skulle pengarna gå till samhället i stället. Dessutom skulle de som röker inte behöva ägna sig åt brott för att kunna röka."
Lalah Lopez, 25, Sunset "Jag ska rösta ja. Jag tycker att vi ska legalisera marijuana hela vägen. Det används redan för medicinska syften, jag tycker att även de som inte är sjuka ska få använda det."

Läs hela Accents reportage om omröstningen i Kalifornien:
Marijuana kan bli lagligt i Kalifornien. Läs mer.

Mer från Accent