Monopolet

Moderaterna vill ha öl och vin i livsmedelsbutiken

Moderaterna vill att livsmedelsbutiker ska kunna sälja öl och vin. IOGT-NTO ifrågasätter hur det går ihop med partiets krav på minskad brottslighet.

Moderata ungdomsförbundet, Muf, fick som de ville. Partiledningen ställde sig till slut bakom kravet att avskaffa Systembolagets monopol på drycker med upp till 20 procents alkoholhalt, det vill säga främst öl- och vin. Partistyrelsen sa från början nej och ville istället få igenom ett krav på söndagsöppet på Systembolaget. Efter förhandlingar ställde sig dock ledningen bakom förslaget som i lördags röstades igenom på Moderaternas partistämma.

– För unga väljare och Muf är det en oerhört viktig fråga. Det här i grund och botten en frihetsfråga, att man ska få köpa öl och vin i vanliga butiker, säger Benjamin Dousa, ordförande för Muf, till Aftonbladet.

Frågan är dock frihet för vem? Redan när moderaternas förslag på söndagsöppet lades fram påpekade socialminister Lena Hallengren att det leder till otrygghet och våld.

– Jag vill nog påstå att vi har en god tillgänglighet och skulle vi öka den tillgängligheten så tycker jag man ska beakta vad det kan betyda för de kvinnor och barn som lever i familjer där det också leder till våld och en väldigt otrygg miljö, säger Lena Hallengren (S), säger hon till Sveriges television.

Benjamin Dousa påstår också att ”den här typen av avregleringar inte leder till att konsumtionen i stort och framför allt inte missbruket ökar”. Vad han grundar påståendet på är dock oklart. Klart är emellertid att forskningen visar att det är tvärtom. Utom i något enstaka undantagsfall, där man genom samtidiga prishöjningar lyckats dämpa försäljningsökningen, innebär ökad tillgänglighet högre konsumtion och fler skador. Ett närliggande exempel är Finland där alkohol upp till 5,5 procent nu kan säljas i mataffären, vilket lett till en ökad försäljning, enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, i Finland. Främst är det försäljningen av alkoläsk som ökar.

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero anser att förslaget går emot Moderaternas ambition att öka tryggheten och minska våld och annan brottslighet.
– Moderaterna vill profilera sig inom frågor kring lag, ordning och trygghet. Deras förslag rimmar illa med deras ambition eftersom ingen annan enskild faktor är så tydligt kopplad till våld och otrygghet som just alkohol, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO.

IOGT-NTO anser att ett parti som vill öka tryggheten och minska våldet i samhället måste ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska: ”Om moderaterna menar allvar med sin ambition så är därför minskad alkoholkonsumtion det mest effektiva sättet för att skapa ett tryggare samhälle”, skriver IOGT-NTO i ett pressmeddelande.

Mer från Accent