Mest våldslarm på 05-krogar

DRUGNEWS. Stoppa alkoholservering efter klockan 03! Det tänker polisen i Göteborg kräva av kommunens tillståndenhet efter en granskning som visar att misshandelsbrott och fylleri särskilt sker på krogar som har nattöppet till 05.

En genomgång av fjolårets larm om misshandel vid centrala Göteborg kring Avenyn, inom Vallgraven och i Nordstan visar att cirka 600 av dem kunde knytas till restauranger. Drygt 250 av larmen om misshandel gällde tio krogar som alla har tillstånd att servera alkohol till klockan 05 på morgonen.

Nu ska polisen redovisa fallen krog för krog för att ge tyngd åt kravet att stoppa alkoholservering sent på natten, erfar Göteborgs-Posten.

– Merparten av fylleristerna och misshandeln sker mellan klockan 02 och 04, säger till GP kommissarie Thomas Pettersson som gått igenom händelsestatistik och knutit den till misshandelsbrott på krogarna.

Idag har 23 restauranger och klubbar i Göteborg alkoholtillstånd till klockan 05, tio av dem toppade misshandelsligan ifjol, enligt polisen. I en rapport som ska skickas till kommunens tillståndsenhet beskrivs även samband mellan alkohol och våldsutveckling och att personer som dricker sprit kan bli mer aggressiva än de som dricker öl. Försäljning av sprit har ökat mycket senare år på krogar.

Även polismästare Lars Klevensparr har i ett brev i december till kommunstyrelsen förordat att serveringstillstånd efter klockan 03 inte bör medges i framtiden. Samtidigt framkommer att polisen tidigare i yttrande ofta gett klartecken till att sena serveringstillstånd.

• I underlaget till ny alkohollag som trädde i kraft vid årsskiftet ville regeringen inte ange sista klockslag för när tillstånd bör medges.

Drugnews/SL

Mer från Accent