Alkoholdöd

Många nyktra och tuffa lagar minskar alkoholdöd i Utah

Alkoholdödligheten i Utah är den lägsta bland 11 stater som deltagit i en amerikansk studie. Anledningen tros vara en sträng lagstiftning och många nykterister.

Enligt Desert News stöder resultaten de som argumenterar för att strikt lagstiftning på alkoholområdet är ett skydd för invånarna.

Restaurangägarna hävdar, å sin sida, att den låga alkoholdödligheten inte är ett resultat av alkohollagen utan snarare av att så många av statens invånare inte dricker alkohol.

I Utah dog i genomsnitt 22,4 per 100 000 invånare varje år mellan 2006 och 2010 enligt rapporten från U.S: Centers for Disease Control and Prevention.

Utah var tätt följt av Virginia och Nebraska som i genomsnitt hade 23 respektive 24 dödsfall per 100 000 invånare under perioden.

New Mexico hade flest dödsfall, 51 per 100 000.

En majoritet av invånarna i Utah är medlemmar av mormonkyrkan. Att inte dricka alkohol är fundamentalt för den som vill räkna sig som fullt praktiserande mormon.

I Utah pågår en ständig strid om alkohollagstiftningen. Bar och restaurangägare lobbar friskt för att luckra upp lagen medan Mormonkyrkan kämpar emot. Statistiken visar att Utah även har flest antal trafikdödade på grund av alkohol.

Mer från Accent