Narkotikapolitik

IOGT-NTO: ”Bra att narkotikapolitiken uppmärksammas”

I en debattartikel i Dagens Nyheter lägger Moderaterna fram sju punkter för att förändra den svenska narkotikapolitiken. IOGT-NTO hyllar att frågan lyfts men hade gärna sett ett annat fokus.

Det är partiledare Ulf Kristersson tillsammans med Anna König Jerlmyr och Kristina Axén Olin som skrivit under artikeln. Alla tre har tidigare varit socialborgarråd i Stockholm. Moderaterna skriver att de vill se tyngre insatser mot de grupper som organiserar handeln med narkotika men också bättre vård och mer samarbete mellan olika instanser. Utifrån detta formulerar man sju konkreta förslag.

  1. Att återinföra specialiserade narkotikapoliser och ge särskilda enheter i uppgift att utreda narkotikabrottslighet.
  1. Skarpare gränskontroll genom Tullverket och särskilda insatser mot post- och kurirflöde.
  1. Strängare straff för narkotikaförsäljning.
  1. Familjeklassificering av nya psykoaktiva substanser, s.k. nätdroger.
  1. Döm fler missbrukare till kontraktsvård istället för upprepade böter.
  1. Mer samarbete mellan socialtjänst och polis, se till att socialsekreterare, fältassistenter och andra som arbetar förebyggande finns tillgängliga även efter kontorstid.
  1. Tvångsvård för fler unga missbrukare för att ge en väg ut ur beroende.

Linda Engström, tillförordnad påverkanschef på IOGT-NTO tycker att det är bra att narkotikapolitiken överhuvudtaget uppmärksammas inför valet.

– Narkotikapolitiken är väldigt eftersatt och det är glädjande att någon vill ta i de här frågorna, säger hon.

Dock hade hon gärna sett flera andra förslag för en minskad narkotikadödlighet.
– Det här är ju att angripa problemet från ett håll, vi hade snarare börjat i änden med effektiva förebyggande åtgärder. Kraftfulla tag mot den organiserade brottsligheten hade hamnat betydligt längre ner. Så de väljer en annan ingång, säger Linda Engström.

IOGT-NTO har inga invändningar mot någon enskild del i moderaternas förslag. Att satsa på bättre samordning tycker Linda Engström är en bra strategi och att det är viktigt att fler får vård snabbt.

Men är kontraktsvård och tvångsvård bra alternativ där?

– Det kan vara lösningen på en del av problematiken, men man gör det lite lätt för sig om man säger att allt ska tvingas bort. När man befinner sig i ett tungt missbruk är det så mycket annat som gått snett i livet innan som samhället borde ha hittat lösningar på.

Pierre Andersson är policyrådgivare kring alkohol och utveckling på IOGT-NTO:

– På lång sikt är det förebyggande arbete som är det viktigaste, vi måste se till att färre hamnar i missbruk från början. Där är en restriktiv lagstiftning en hörnsten, men den måste förstås kombinera med humanism och god vård av de som trillar dit, säger han.

IOGT-NTO satsar på alkoholpolitiken i årets valrörelse. Linda Engström tror inte att man kommer kunna lyfta narkotikadödligheten som en valfråga utan att den bästa taktiken är att prata om dessa frågor i ett samhällsperspektiv.

– Alkoholdödligheten är också väldigt hög och alkoholkonsumtion föder narkotikakonsumtion. Så vi ser det som att de där två hänger ihop, säger Linda Engström.

Sverige har Europas näst högsta narkotikadödlighet sett till befolkningsmängd. Under 2016 dog 908 personer av narkotika i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. Det motsvarar 11 dödsfall per 100 000 invånare. För att på riktigt komma tillrätta med narkotikadödligheten tror Pierre Andersson att det krävs en kombination av olika förebyggande insatser.

– Att regeringen nu öppnar för ett större användande av motgiftet Naloxon är bra, men vi behöver också en satsning på tillgänglig och effektiv vård. Och så måste vi försöka minska tillgängligheten, inte minst av opioider som är ett snabbt växande problem, säger han.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent