Valsatsning

Valfokus på alkohol och våld ska synliggöra elefanten i rummet

En av alkoholens baksidor är våld. Under året ska IOGT-NTO koppla alkohol och våld till valfrågor som sjukvård och trygghet med satsningen Elefanten i rummet.

– Vi ser varje dag hur alkoholens konsekvenser skadar människor, trots detta tycks inte alkoholfrågan vara tillräckligt relevant och intressant. Det är ingen valfråga, medan sjukvård och trygghet är det, säger Linda Engström, ansvarig för strategisk utveckling och tillförordnad påverkanschef på IOGT-NTO.

Det här vill IOGT-NTO göra sitt bästa för att ändra på genom att konsekvent ha alkohol och våld som tema under hela 2018.

– Vi blir slagkraftigare om vi är mer enhetliga. Vi måste förklara problemet mycket tydligare och för att nå fram måste vi höja tonläget. Vi har vetat i 150 år vilken politik som fungerar: höjt pris och begränsad tillgång. Vi vill att beslut ska bygga på detta. Nu ska vi hitta nya sätt att paketera det.

Vi som samhälle tycks inte vilja se problemen och hantera alkohol som en drog och risk. Vi vill hantera alkohol som en snuttefilt för vuxna.

Till grund ligger rapporten Alkohol och våld som publicerades i höstas. Där konstaterade forskare bland annat att fler än varannan förövare och vart tredje offer var alkoholpåverkade i samband med de misshandelsfall som rapporterades i Sverige 2015.

Trots det är alkohol konsekvent en dubbelbottnad fråga omgärdad med tabun, anser Linda Engström.

– Vi matas med positiva budskap i filmer, reklam, och av den som konsumerar alkohol. Samtidigt vet vi hur många barn som växer upp i otrygga hem, vi har kunskap om våld i nära relationer. Och vi vet vad alkoholen orsakar i sjukvårdskostnader. Det finns en dubbelhet i det här. Vi som samhälle tycks inte vilja se det och hantera alkohol som en drog och risk. Vi vill hantera alkohol som en snuttefilt för vuxna.

Linda Engström. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Valsatsningen har namnet Elefanten i rummet.

– Elefanten i rummet finns i kommunfullmäktige, i budgetarbetet, i akutvårdsrummet. Den är bufflig, stor och omöjlig att värja sig ifrån, säger Linda Engström.

Hon tar ett lokalt exempel som är ganska vanligt. Kommunala politiker som ska bestämma om de ska ge ytterligare ett utskänkningstillstånd.

– Då ställs näringsintresse mot folkhälsa, man vet att det inte är smart att öppna en till krog. Då ivrar man över turismen och folks fredagsnöje. Då är man feg. Man vet vad man borde göra, men vågar inte se elefanten i rummet fullt ut. Hade politikerna tagit samma beslut om de precis innan haft en föreläsning på kvinnojouren om hur misshandeln ökar i samband med alkohol på fredagar och lördagar?

Det handlar om förlorade år, förlorade föräldrar, förlorade kärleksrelationer.

Elefanten i rummet-satsningen kommer att börja märkas under Folknykterhetens vecka, i samband med Kristi Himmelfärdshelgen.

– Vi har personer som är anhöriga och personer med tidigare beroende som varje dag ser konsekvenserna och kommer att berätta om det. Det handlar framförallt om förlorade år, förlorade föräldrar, förlorade kärleksrelationer. Det blir paneldebatter, insändare och aktioner på stan, säger Linda Engström.

Hur gör jag som medlem för att vara en del i det här?

– På webbsidan iogt.se/alkohol-och-vald finns rapporten, och där lägger vi upp grejer allt eftersom. Där finns insändarmallar, faktablad och inspiration för att samtala med beslutsfattare och allmänhet. Den som vill engagera sig kan dra ihop en aktivitet själv eller höra av sig till sin förening eller distrikt. Vi vill inte styra. I en folkrörelse ska tusen blommor blomma.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent