Politik

Invandrarfientligt parti vågmästare

DRUGNEWS. Ett främlingsfientligt parti, Sverigedemokraterna, tar plats i Sveriges riksdag och kan bli vågmästare. Borgerliga Alliansen är fortsatt störst, men får inte egen majoritet. Situationen beskrivs som ”mardrömsläge” och ett ”historiskt skifte”.

Preliminärt får Alliansen 172 mandat i riksdagen, medan de Rödgröna får 157 mandat och Sverigedemokraterna 20 mandat. Därmed kommer ett högerpopulistiskt parti in i Sveriges riksdag, en borgerlig regering väntas fortsätta regera och Socialdemokraternas långa dominans bryts. Men partiledaren Mona Sahlin avser inte att avgå, trots mycket dåliga siffror i valet (30,8 procent).

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) beklagade på valnatten det parlamentariska läget, men sade att Alliansen vill förhandla med Miljöpartiet – som blir tredje största parti – för att säkra en majoritet. MP:s språkrör Maria Wetterstrand sade dock i SVT:s valvaka att samarbetet med de Rödgröna fortsätter och att de inte vill samarbeta med Alliansen.

Sverigedemokraterna får 5,7 procent av riksdagsrösterna. Partiet är sprunget ur nynazistiska rörelser och brukar betecknas högerpopulistiskt med stark främlingsfientlighet.

SD:s ledare Jimmie Åkesson sade i en kommentar att ”vi har skrivit historia”. Han sade att han inte önskar politiskt kaos, utan ”vill ta ansvar” och söka samarbete med blocken. De tre frågor partiet främst vill få inflytande om är kring invandring, äldrefrågor och kriminalitet.

SD:s partisekreterare Björn Söder sade dock i en annan tv-intervju att de inte vill samarbeta med Mona Sahlin. Både Moderaternas Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas Mona Sahlin underströk att inget av blocken vill samarbeta eller på annat sätt göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet gick hårdast ut och talade om att även utomparlamentariskt nu ta fajten mot rasismen och se till att SD och partiets politik inte får inflytande och anammas av de etablerade partierna.

SD:s drogpolitik vet vi föga om. I Drugnews partiintervjuer inför valet avstod SD att delta. Partiet har i några kommuner drivit krav om drogtester i skolor och uppger på sin hemsida att man inte vill avkriminalisera eget bruk av narkotika.

I söndagens riksdagsval gick alla tidigare riksdagspartier tillbaka, utom Moderaterna (30 proc., +3,8) och Miljöpartiet (7,2 proc., +2,0). Socialdemokraterna gör ett katastrofval och hamnar på cirka 30,8 procent (-4,2 proc.), bara några tiondelar större än Moderaterna. Övriga partier: V (5,6 proc. -0,3), C (6,6 proc., -1,3)), FP (7,1 proc., -0,4), KD (5,6 proc., -1,0). Sverigedemokraterna 5,7 proc. ( +2,8) och övriga partier 1,4 proc.

Valdeltagande var 82,1 procent, en liten ökning jämfört med valet 2006.

Följ Valmyndighetens fortsätta rösträkning, på onsdag väntas resultatet vara definitivt.

Drugnews/SL

Mer från Accent