Analys

Hon kan bli chef över
alkoholpolitiken

Snart får vi veta hur vår nya regering ser ut. Accents chefredaktör Pierre Andersson har plockat fram spåkulan och listar de viktigaste kandidaterna till posten som socialminister.

Den första frågan man måste ställa sig är hur Stefan Löfvén tänker sig dela upp Socialdepartementets frågor mellan olika ministrar. Under den borgerliga regeringen var som bekant Göran Hägglund socialminister, medan alkohol- och narkotikapolitiken hanterades av barn- och äldreminister Maria Larsson. Dessutom satt Stefan Attefall (civil- och bostadsminister) och Ulf Kristersson (socialförsäkringsminister) på samma departement.

Eftersom Löfvéns regering bildas av två partier till skillnad från alliansens fyra kan man nog utgå från att den nya regeringen kommer att ha något färre stadsråd än Reinfeldts rekordstora konstruktion.

Samtidigt är det naturligt att dela upp frågorna, vi kommer minst att få se en socialminister och en socialförsäkringsminister i den nya regeringen. Kanske hamnar också en ny bostadsminister här.

Så vem blir ny socialminister? Här är de hetaste kandidaterna:

Ylva Johansson. Foto: Pressbilc
Ylva Johansson. Foto: Pressbilc
Lena Hallengren. Foto: Pressbild
Lena Hallengren. Foto: Pressbild
Foto: Magnus Länje
Carin Jämtin. Foto: Magnus Länje
 1. Carin Jämtin (S)
  I dag partisekreterare och given i regeringen. Tippas dock av vissa till den betydligt tyngre utrikesministerposten, men där får nog ändå Margot Wallström ses som favorit.
 2. Lena Hallengren (S)
  Tidigare förskole- och ungdomsminister som tidvis engagerat sig även alkoholpolitiskt.
 3. Ylva Johansson (S)
  Tippas av många som arbetsmarknadsminister men kan mycket väl dyka upp som socialminister i stället.

Det finns också ett par bubblare som skulle kunna vara aktuella, särskilt om alkohol- och narkotikapolitiken tillsammans med andra folkhälsofrågor skulle komma att hamna under en särskild ministerpost:

Helene Öberg. Foto: Fredrik Hjerling
Helene Öberg. Foto: Fredrik Hjerling
Gunvor G Ericson. Foto: Foto: Fredrik Hjerling
Gunvor G Ericson. Foto: Fredrik Hjerling
 • Gunvor G Ericson (MP)
  Sjuksköterska till yrket och Miljöpartiets talesperson i folkhälsofrågor.
 • Helene Öberg (MP)
  Oppositionslandstingsråd i Stockholm och sammankallande i partistyrelsen. Har en bakgrund både som biträdande generalsekreterare på Ungdomens Nykterhetsförbund och hos organisationen Makalösa Föräldrar. Har utsetts till årets lobbyist.

Inga män?
Tomas Eneroth (S) har nämnts i diskussionerna men hamnar mer troligt som socialförsäkringsminister.

Man skulle också kunna tänka sig Carl Schlyter (MP), tidigare Europaparlamentariker och engagerad i såväl alkohol- som tobaksfrågor. Möjligen för frispråkig för en ministerpost.

Stefan Löfvén presenterar den nya regeringen imorgon fredag klockan nio.

Uppdatering 3 okrober kl 11.00:
Det blir Gabriel Wikström som får ansvar för folkhälsa, och därmed alkohol- och narkotikafrågor.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer