Ny regering

Gabriel Wikström ny minister
för folkhälsa och ANDT

I morse presenterade Stefan Löfvén sin regeringsförklaring och statsråden i den nya regeringen. Nu står det klart att det blir Gabriel Wikström som får ansvar för alkohol- och narkotikafrågor.

I sin regeringsförklaring nämnde Stefan Löfvén folkhälsofrågorna bara som hastigast och gav inga andra besked än att regeringen ska arbeta för en tydligare ansvarsfördelning inom området.

Det blir tre ministrar på Socialdepartementet framöver, men socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som departementschef. Åsa Regnér blir barn, äldre- och jämställdhetsminister och Gabriel Wikström blir folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister och får därmed ansvar för ANDT-frågorna (alkohol, narkotika, dopning och tobak).

Gabriel Wikström kommer närmast från posten som förbundsordförande för SSU. Han är 29 år gammal och har enligt Wikipedia främst drivit bostads-, utbildnings- och ungdomsarbetslöshetsfrågor under sin tid som SSU-ordförande.

Wikström har varit ambassadör för IOGT-NTO:s kampanj Vit jul. I kampanjen Alkoholstör är han också en av dem som svarat ja på frågan om lagarna om alkoholreklamen bör skärpas.

I februari skrev Gabriel Wikström en debattartikel om alkohol och arbetsliv tillsammans med Linda Engström, då ordförande för UNF, idag kommunikationschef på IOGT-NTO.

Det är inte alldeles enkelt att hitta alkohol- eller narkotikapolitiska uttalanden från Gabriel Wikström. Ett exempel är dock frågan om huruvida det ska vara tillåtet att bruka narkotika, ställd av Metro när Wikström valdes till ordförande till SSU:

– Nej. Däremot finns det många fler saker som vi borde göra för att motverka drogers negativa effekter och droganvändningen i sig. En enkel sak som jag inte fattar att fler landsting inte gör är att anordna sprututbyten. Det handlar bara om moralism, sade Gabriel Wikström till Metro då.

IOGT-NTO gratulerar i ett pressmeddelande den nya folkhälsoministern och ”utgår ifrån att de kommande fyra årens alkoholpolitik fortsätter stärka Sverige som en förebild inom den globala folkhälsopolitiken”.

– Vi hade hoppats att regeringsförklaringen skulle ta upp exempel på hur alkoholpolitiken kan stärkas, men vi ser fram emot ett bra samarbete, särskilt med en tidigare Vit jul-ambassadör som nu axlar ansvaret för folkhälsofrågorna, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Morgan Johansson, folkhälsominister i en tidigare Socialdemokratisk regering blir nu justitieminister. Mehmet Kaplan, tidigare distriktsordförande för IOGT-NTO Stockholm och fortfarande medlem, blir bostads- och stadsutvecklingsminister.

Posten som förbundsordförande för SSU tas över av Ellinor Eriksson, medlem i IOGT-NTO och tidigare intervjuad av Accent här.

Artikeln uppdateras. 

 

Mer från Accent