Hockeybusen – chockerande nykter

Per Ledin är en buse på plan. Men utanför hockeyrinken är han småbarnspappa och nykterist. Foto: Stig Kenne/SCANPIX

Tuff, småful och aggressiv. NHL-meriterade hockey­spelaren Per Ledin är ofta i blåsväder för sin spelstil. Utanför rinken är han en helt annan: familjef­ar och nykterist.

– Många blir chockade och förvånade över att jag inte dricker, säger Per Ledin.

Inom hockeyvärlden ger namnet Per Ledin, 31, upphov till såväl hyllningar som svordomar. Den hårt jobbande och aggressiva vänsterforwarden i HV-71 vill alla spela med, men inte mot. Per Ledin är känd för att vara en kompromisslös retsticka som väcker starka känslor – inte minst hos motståndare och bortapublik.

– Jag har alltid velat vinna och hatat att förlora. Då är det naturligt att det kokar över ibland och jag gör eller säger saker på isen som jag inte borde. Men det är ingenting som jag tänker på. Min roll är att vara ett hot genom både tacklingar och anfallsspelet. Det tycker jag också att jag är, säger han.

Det finns sidor av Per Ledin som är föga uppmärksammade: han är pappa till tre småttingar – fyra, sex och åtta år – och nykterist.

– Bara för att jag är lite knäpp som hockeyspelare tror många att jag är likadan privat. På så sätt är det skönt att ge folk en tankeställare, säger Per Ledin.

På meritlistan finns spel i NHL-laget Colorado Avalanche, flera landskamper i Tre Kronor och tre SM-guld – varav det senaste prickades av ifjol. Per Ledin firade segern med att dricka Coca-Cola.

– Jag var precis lika glad som alla andra men kände inget sug efter alkohol. Allting blir vad man gör det till. Det finns ingenting som är roligare än att gå ut med grabbarna i laget. Jag tycker att det är viktigt att bjuda till även fast jag inte dricker. Jag dömer ingen utan har alla roligt så är jag glad, säger han.

Vad får du för reaktioner?

– Jag får ryggdunk av folk som tycker att det är starkt gjort av mig att inte dricka. Många blir förvånade och chockade. Jag är positiv och glad som människa så när folk träffar mig på krogen tror de att jag är knall. Sedan när jag säger att jag är nykterist ploppar deras ögon ur.

Hur har nykterismen påverkat dig?

– Enbart positivt. Jag har lärt mig utveckla mina mentala och sociala färdigheter. Som professionell hockeyspelare kan jag ändå inte kasta bort några dagar. Det tar lång tid innan alkohol går ur kroppen, säger han.

Per Ledin är född och uppvuxen i norrbottniska Luleå. Han påverkades tidigt av sin pappa Gunnar som också avstod från alkoholhaltiga drycker.

– Pappa tyckte att min farfar förändrades mycket när alkoholen kom in i kroppen och bestämde sig för att bli nykterist och en bättre pappa, säger han.

När Per Ledin var sexton år flyttade han till Vännäs utanför Umeå för att studera på hockeygymnasiet. Kompisarna brukade erbjuda hembränt. Per Ledin tackade nej.

– Pappa var min första stora idol och som barn är det lätt att ta efter sina idoler. Det var där min nykterism började. När jag blev äldre kände jag inget behov av att prova varken alkohol eller tobak. Jag har alltid gått mina egna vägar. Först nykterismen, sedan blev jag pappa relativt tidigt och så har jag satsat på ishockeyn och lyckats bra. Jag gör något som jag tror på och därför behöver jag inte alkohol, säger Per Ledin.

Tomas Nilsson

Mer från Accent