Hassela startar invandrarprojekt mot droger

Unga med invandrarbakgrund löper större risk att hamna i missbruk än de med svensk bakgrund, visar forskning. Detta har den ideella föreningen Hassela Solidaritet tagit fasta på och startar därför under hösten ett nytt drogförebyggande projekt för nyanlända invandrarungdomar i storstadsregionerna som går på IVIK-programmen (introduktionsprogram för nyanlända som ger gymnasiebehörighet). Projektet finansieras av Socialstyrelsen och syftar till att hjälpa ungdomar in i samhällsgemenskapen. Ett sätt är att introducera dem till föreningslivet.

– Om man motarbetar utanförskap i ett tidigt skede räddar man människor från missbruk och kriminalitet, konstaterar Jenny Anderberg, verksamhetsansvarig.

Hon berättar att man har varit runt på gymnasieskolor och berättat om projektet. Man har också kontaktat bland annat tennisklubbar, scouterna och hundklubbar. Förhoppningen är att föreningarna ska ta emot de nyanlända invandrarungdomarna utan kostnad.

– Vi ser fram emot att komma igång kring skolstart. Största utmaningen, förutom språket, är att många invandrare inte har någon erfarenhet av föreningsliv från sina hemländer.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent