Gemenskap

”Här finns mitt andra liv”

Varannan tisdag träffas ett gäng äldre damer i IOGT-NTO:s vackra hus i Torshälla för att sticka, fika och umgås.

De troppar in en efter en, bärandes väskor och påsar med påbörjat handarbete. Den gemensamma nämnaren är intresset för stickning, virkning och gemenskap under otvungna former. Klockan är strax efter tio den här regntunga tisdagsmorgonen. Men det dystra vädret är inget som bekymrar Elisabeth Larsson, Dagny Carlsson, Gudrun Waller, Eva Strengborn, Carin Landsberg, Ingrid Jonasson, Kerstin Adolfsson och föreningens ordförande Gunilla Westin. De slår sig ner runt ett bord i den stora samlingssalen i IOGT-NTO-huset i Torshälla, strax utanför Eskilstuna, och snart stickas det febrilt på tröjor och sockor, samtidigt som högt och lågt avhandlas. De har nära till skratt och det märks att de känner varandra väl. Flera av damerna är medlemmar i IOGT-NTO och har känt varandra sedan urminnes tider. Andra har lärt känna varandra här.

– Det är precis så vi vill ha det. Vi ser gärna att det kommer folk utifrån också, så att det inte bara är medlemmar här. Det ska vara ett levande hus där alla är välkomna, säger Gunilla Westin, och berättar att aktiviteterna är många och frekventa.

Jag tycker att allt blir roligare när man är fler.

Det är fullt upp mest hela tiden. Varannan onsdag arrangerar man ”Spelhålan” och spelar kort tillsammans. På tisdagar är det sy- och stickcirkeln samt en porslinsmålningscirkel – som pågår en trappa upp. På måndagar är det veterandans och så arrangerar man yoga och keramikkurser.

Ett snabbt besök på övervåningen avslöjar fyra måleriska damer som inte är medlemmar i IOGT-NTO, men som gillar att komma hit och måla porslin. De är en smula reserverade till en början, men berättar snart entusiastiskt om porslinsmåleriet, hur de tänker och gör för att det ska bli så fint som möjligt. Just i dag målar de kakelplattor med fantasifulla mönster. Några kommer sannolikt att hamna i någons badrum, som en pikant detalj på en i övrigt vit kakelvägg.

Nästa år firar Torshälla 700 år. Då händer det mycket i stan och IOGT-NTO huset med anor från 1902 ska självklart vara med. Bland annat planeras en utställning om föreningens historia samt en allsångskväll. Förhoppningen är att ännu fler blir intresserade av IOGT-NTOs verksamhet och blir medlemmar – eller deltar ändå i cirklar och arrangemang.

– Vi hade hela 360 grupper här förra året och några deltagare har valt att bli medlemmar. Det är roligt att huset är så bra utnyttjat, även om vi skulle önska att vi fick igång barn- och ungdomsverksamhet också. Men det är ingen som vill ta ansvar för det, säger Gunilla Westin.

Hon tillägger att man också hyr ut till privatpersoner som vill fira exempelvis dop. Men reglerna är tydliga: ingen alkohol får serveras.

Foto: Marc Femenia

Förutom verksamheten i huset, ordnar föreningen också utflykter. Flera av damerna som är här i dag har varit med. Förra sommaren bar det av till Gotland och man har också rest till Orsa för att gå på live-opera och julkonsert.

– I år ska vi åka till Köping och se La Traviata och Rosenkavaljeren. Jag tycker att det här med livesänd opera är världens under, säger Kerstin Adolfsson med ett leende.

Alla är överens om att de gemensamma aktiviteterna är guld värda och ger en stark gemenskap.

– Jag tycker att allt blir roligare när man är fler. Visst stickar jag hemma också, men att komma hit ett par timmar är ett andningshål för mig. Familjen driver jordbruk, så jag behöver detta. Att komma loss och göra något helt annat, säger Carin Landberg.

Hon får medhåll av Dagny Carlsson, som tycker att man inspirerar varandra när man handarbetar ihop. Man kan få och ge tips och nya idéer uppstår.

– Många av oss är ensamma hemma. Då betyder den här gemenskapen mycket. Jag försöker komma hit vid varje tillfälle, säger Kerstin Adolfson, som dagen till ära har bakat gammeldags och ljuvligt goda rullrån till fikat.

För vad är väl en stickgrupp utan en fikapaus? Gunilla Westin har bidragit med en så kallad tuppkaka, en lite kladdig paj med röda vinbär.

Kerstin Adolfson lyser upp.

– Detta är ens andra liv. När familjelivet bryts upp och man blir ensam blir detta nästa steg, nästa liv, säger hon.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent