Förslag: Stoppa femöppet på krogen i Göteborg

Göteborg väntas bli först i landet av storstäderna med att sluta servera alkohol klockan tre. 2012 kan bli sista året för krogarna med femtillstånd.

Idag har 16 krogar i Göteborg tillstånd att servera alkohol fram till klockan 05.00, men det har varit mycket debatter kring det bland polisen, krögare och kommunens politiker.

Polisen skrev 2010 ett brev till kommunstyrelsen och krävde en tidigare stängning på grund av bråk i centrum.

Forskaren Fredrik Spaks alkoholrapport och polisens synpunkter om att det är för stökigt i centrum har varit viktiga i bedömningen av förslaget till kommunens nya alkoholriktlinjer.

– I alkohollagen står det att social hänsyn ska tas före ekonomisk hänsyn. Polisens inställning väger också tungt. Därför blir mitt förslag 03.00. Sedan är det alltid upp till politikerna att fatta beslut, säger Annelie Silvander, chef för tillståndsenheten, till Göteborgsposten.

På tisdag kommer frågan om serveringstiderna upp på politikernas bord. Frågan kommer förmodligen att bordläggas i en månad för att alla partier ska kunna diskutera vidare. S, MP, V och KD har tidigare varit överrens om att krogarna bör stänga vis 03.00. Håller de fast vid detta så kommer förslaget att gå igenom i år. De krogar som redan har femtillstånd kommer att få behålla det året ut.

Linn Heiel Ekeborg

Mer från Accent