rattfylleri

Fler nykterhetskontroller under luciaveckan

Polisen och NTF satsar på nykterhetskontroller under luciaveckan då många äter julbord och dricker alkohol redan vid lunch. Av dem som åker fast väljer numera 30 procent att använda alkolås istället för att få körkortet indraget.

Kontrollerna kommer enligt ett pressmeddelande från Trafikverket att i första hand att genomföras där polisen av erfarenhet vet att det är vanligt att påverkade bilister kör.

Inför veckan har NTF tagit fram ett särskilt material för landets restauranger och pubar. Insatserna riktar sig i första hand på krogar där det finns utskänkningstillstånd i mindre orter med dåliga allmänna kommunikationer.

Den 1 januari i år skärptes tiden man kan få körkortet indraget efter rattfylleri. Nu kan körkortet återkallas ett år för rattfylleri och två år för grovt rattfylleri.

Vid årsskiftet infördes också ett program där rattfyllerister kan ansöka om körkort med villkor att använda alkolås i stället för att få körkortet indraget. Under året har över 2000 ansökningar inkommit till Transportstyrelsen, vilket innebär cirka 30 procent av de som fått körkortet återkallat för rattfylleri eller grovt rattfylleri. Hittills i år har 1400 ansökningarna har bifallits.

– Det är glädjande att så stor andel av de som döms för rattfylleri ansöker om körkort med villkor om alkolås, säger trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall Trafikverket.

År 2011 återkallades cirka 6 500 körkort på grund av rattfylleribrott. En siffra som legat tämligen konstant sedan 2008.

Den som rapporteras för rattfylleri ska dessutom erbjudas samtal med socialtjänsten eller beroendevården. Samtalet kan leda till behandling och stöd för att komma tillrätta med ett beroende. Detta är en samverkansmetod som kallas SMADIT (samverkan mot alkohol och droger i trafiken) där Polisen, Kustbevakningen, Tullverket, socialtjänst och beroendevård arbetar tillsammans.

Mer från Accent