Doktor lanserar öl

Fem frågor till Ivan Bäcsktröm, pensionerad läkare, som lanserat ett öl under namnet ”Sigtuna Doktorns Pale Ale”.

Du har lanserat doktorns egna öl, varför?
– Jag står som modell för att göra ett svagare öl därför att jag har jobbat rätt mycket på beroendesidan med alkohol- och narkotikamissbruk. Jag vill erbjuda ett svagare alternativ till starköl. Jag tycker att det är trevligt och jag tycker att det är bra killar som håller på med bryggeriet.

Men är det inte onyttigt för kroppen att dricka alkohol?
– Jo det är det och då kan man välja ett väldigt svagt alternativ och det här är fruktansvärt svagt. Det är svagare än folköl. Man kan aldrig bli berusad på den här ölen. Det är inte alls starköl.

Hur tänkte du kring att sätta dig själv i egenskap av läkare på en alkoholprodukt?
– Inte mer än att du har snickare A som lanserar ett öl eller gubbe B som lanserar öl. Jag tror inte att det är så stor skillnad det finns massor med personer som har lanserat öl. Jag är bara en person som alla andra. Om jag tycker om en öl och den har låg alkoholhalt så kan jag stå för den.

På etiketten ser vi en bild på dig i läkarrock – man kan lätt få uppfattningen att det här är ett öl som läkaren rekommenderar – är det på något sätt nyttigare än något annat öl?
– Den är nyttigare än starköl. För öl med samma alkoholhalt är det ingen skillnad. Meningen är att budskapet ska vara så lite alkohol som möjligt.

På vilket sätt tar du ansvar för alkoholkonsumtionen och dess skadeverkningar när du i egenskap av läkare lanserar ett öl?
– Jag ställer upp för det här eftersom jag vill att folk ska välja ett svagare alternativ än starköl. Jag har jobbat med alkohol och narkotika i många år, jag har alltid tyckt att folk ska dricka mindre. Så det ligger en tanke bakom.

Vissa läkare kan rekommendera att man ska dricka ett glas vin om dagen och de blir aldrig kritiserade men om jag ställer upp med mitt namn på en flaska öl då blir det kritik.

Joanna Wågström

Mer från Accent