Forskning

Så kan alkohol skada magen

En ny studie försöker hitta orsaken till alkoholrelaterad tarmsjukdom.

Att alkohol kan orsaka skador på matsmältningssystemet, från munhålan till tjocktarmen, är numera väl känt, men de bakomliggande mekanismerna är inte helt klarlagda. En ny studie från National Institute of Health, NIH, kastar nytt ljus över hur alkohol också kan skada andra delar av det matsmältningssystemet, rapporterar Medical News Today.

Om du dricker alkohol påverkas mag-tarmsystemet när alkoholen passerar matstrupen och fortsätter ner till magen. Därifrån sprids alkoholen via blodet till alla kroppens organ. Levern sätter omedelbart i gång att bryta ner alkoholen varvid acetaldehyd (som är cancerogent) och acetat bildas. Det är dessa ämnen som främst misstänks bidra till skador.

– Mag-tarmkanalen kommer i kontakt med den största mängden etanol och dess metaboliter under alkoholkonsumtion. Extremt höga koncentrationer ökar markant risken för gastrointestinala sjukdomar och cancer, säger Luca Maccioni, postdok vid NIH och försteförfattare till studien, till Medical News Today.

I studien har Luca Maccioni och hans kollegor analyserat tidigare studier för att samla mer information om alkoholrelaterad tarmsjukdom (Alcohol-associated bowel disease, ABD), som egentligen inte är en sjukdom utan ett spektrum av störd tarmfunktion. Hur den uppstår är inte helt klarlagt och diagnosen saknar en enhetlig definition. Men att acetaldehyd och acetat på något sätt är inblandade är forskarna ganska säkra på.

– Etanol, en huvudkomponent i alkoholhaltiga drycker, är en psykoaktiv substans med giftiga och beroendeframkallande egenskaper. Nedbrytningen av etanol i matsmältningskanalen genererar acetaldehyd och acetat. Såväl etanol som acetaldehyd och acetat kan främja och/eller bidra till förändringar som leder till sjukdom, säger Luca Maccioni. 

Mer från Accent