Covid 19

Våld och olyckor ökar efter att alkohol åter säljs

Trauma-avdelningar i Sydafrika har fått ta in extrasängar efter att alkohol åter börjat säjs.

Efter att Sydafrika återigen öppnade sina alkoholbutiker den 1 juni har olyckor och våldsbrott skjutit i höjden. Det rapporterar Bloomberg news.

Under en och samma vecka under början av juni fick 5 000 sydafrikaner söka vård av alkoholrelaterade orsaker. Skottskador, knivvåld och trafikolyckor rapporteras ha ökat kraftigt.

”Onaturliga dödsfall” som till exempel dödsfall från trafikolyckor och mord i Sydafrika nådde en botten på 400 i april. I januari i år var samma siffra 1 200. Det ska dock noteras att nedgången i dödsfall också delvis kan tillskrivas att människor rört sig mindre ute i samhället.

Mellan den 27 mars och 1 juni var all alkoholförsäljning förbjuden i Sydafrika och rörelsefriheten var strikt begränsad på grund av covid 19. Sydafrika har sedan tidigare stora problem med intensiv-konsumtion av alkohol. Trots att endast en minoritet av landets befolkning dricker alkohol så bedöms en så stor andel, 59 procent, av de som dricker ha alkoholproblem.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer