Politik

”Politikerna borde värna om folkhälsan, inte öppna Systembolag.”

Moderaterna i Karlshamn vill att ett nytt Systembolag etableras i Mörrum. Men det får en moderat IOGT-NTO-medlem att rasa.

I går berättade Moderaterna i Karlshamn om sitt krav på ett nytt Systembolag i Mörrum. Det fick lokalpolitikern och IOGT-NTO-medlemmen Emanuel Norén att gå emot sitt parti i ett utspel i 24Blekinge.

– Jag jobbar som verksamhetsutvecklare på NBV-sydost. Då kan jag inte å ena sidan propagera mot alkoholnormen i jobbet och samtidigt stödja ett så korkat förslag som riskerar att öka konsumtionen, säger han till Accent.

Han tycker inte att Systembolagsetableringar är en fråga för lokalpolitiker.

– Det kan knappast vara lokalpolitikers uppgift att föreslå nya Systembolagsbutiker. Jag tror att Systembolaget själva klarar de avvägningarna. Politiker borde fokusera på att värna folkhälsan i stället, säger han.

Emanuel Norén har ändå viss förståelse hur förslaget uppkommit.

– De vill värna kranskommunerna, men det gör man inte bäst genom ett Systembolag. Det är viktigare att se till att annan service och kommunikationer fungerar. Alkohol är ju inte som vilket livsmedel som helst. Mjölk kan man behöva dagligen, men alkoholinköpen planerar man förhoppningsvis i förväg, säger han och tillägger att ett Systembolagsombud skulle vara en bättre lösning.

Själv skulle han önska en mer socialliberal syn i partiet.

– Vissa saker kan man inte överlåta till individen. De måste vara reglerade. Alkohol är en drog. Åtgärder som minskar friheten för den enskilde kan sänka totalkonsumtionen och gynna andra, säger han.

Tror du att det är okunnighet eller ideologiska skäl som ligger bakom dina partikamraters förslag?

– Både och. Alkoholnormen har slagit igenom och alkohol är så involverat i alla sociala sammanhang. Att bryta normen är verkligen inte lätt. Många tror att jag vill förbjuda alkohol bara för att jag är nykterist, men jag dömer ingen. Och jag är ändå glad att de föreslår en Systembolagsbutik och visar att de stöder alkoholmonopolet, säger han.

Hans utspel har tagits emot positivt.

– Jag har fått en del kommentarer, men de flesta har faktiskt varit positiva. Och IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero har hört av sig och sagt att det var bra gjort, säger Emanuel Norén.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer