Cannabislegalisering

Cannabis het valfråga i Israel

Trots konflikter kring Gaza och Golanhöjderna har cannabis seglet upp som en valfråga när Israel går till val idag.

Medicinsk cannabis har varit lagligt i Israel i mer än 20 år, tidigare i år beslöt Knesset även att medicinsk cannabis ska kunna exporteras från landet, och förra veckan avkriminaliserades innehav av cannabis för eget bruk. Men även legalisering av rekreationellt bruk av cannabis har debatterats under valkampanjen rapporterar the Independent.

Tidigare har cannabislegalisering enbart varit en fråga för den israeliska vänstern, men intresset har nu spridit sig till flertalet partier på den högra sidan av den politiska spektrumet. Även premiärminister Benjamin Netanyahus högerparti Likud överväger nu legalisering.

I det israeliska samhället finns en stor grupp konservativa väljare och cannabis har inte haft ett gott rykte trots att medicinskt bruk länge varit lagligt. Att ha använt cannabis kan utesluta dig från militärtjänstgöring, vilket är en central pelare i det israeliska samhället.

Men intresset för medicinsk cannabis har ökat och polisen har i allt större utsträckning nedprioriterat att lagföra personer som ertappas med att röka cannabis offentligt. I och med förra veckans avkriminalisering är det numera inte olagligt att inneha små mängder cannabis eller att röka hemma. Att använda cannabis offentligt är dock fortfarande ett brott som ger böter.

Det israeliska klimatet gör det mycket billigare att odla cannabis Israel än i Kanada och export av cannabis skulle snabbt kunna bli en mångmiljonindustri. Tidningen Haaretz publicerade en uppskattning från isrealiska tjänstemän som bedömer att cannabisexport skulle kunna generera cirka två miljarder kronor i skattepengar årligen.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer