Alkohol

Byggmässan bygger vidare – med mindre alkohol

Genom att servera mindre alkohol i montrarna vill byggbranschens stora mässa Nordbygg skapa bättre möten.

Nordbygg är Sveriges största byggmässa med omkring 50 000 besökare. Mässan genomförs vartannat år, alltid på Stockholmsmässan. Nästa gång hålls den i april 2016. Då kommer det att serveras betydligt mindre alkohol än tidigare.

– Under varje mässa gör vi en undersökning bland utställare och besökare. Några av utställarna har klagat på berusade besökare. Vissa är berusade redan när de kommer till mässan. Det är det vi försöker stävja, säger Peter Söderberg, projektchef på Nordbygg, till Accent.

Han har tagit initiativ till att flera ska gå samman och gemensamt bestämma sig för att inte bjuda på alkohol.

– Jag har kontaktat några grupperingar och vi har träffats och diskuterat frågan. Det var inte svårt att få dem med sig på detta. Vi har lyft frågan med restaurangen också. De kommer att vara väldigt noga med serveringsreglerna och kommer inte att ha några extra serveringsställen under mässan, säger han.

Han förklarar att utställare som vill servera alkohol använder sig av restaurangens serveringstillstånd.

– Jag vet inte exakt hur de kommer att göra, men eventuellt kommer det bara att kunna serveras folköl i montrarna, säger Peter Söderberg.

Enligt Peter Söderberg är det en lång tradition av öldrickande under mässdagarna.

– ­Värst har det varit mot slutet av veckan. Men trenden går åt rätt håll och det har blivit bättre och bättre med åren. Vi vill försöka snabba på den positiva utvecklingen, säger han.

Han är mycket nöjd med hur det gått hittills.

– Vi tror att det kan vara svårt att vara den första som bryter traditionen. Därför lobbar vi mot utställare. Om fler bestämmer sig gemensamt för att bryta traditionen blir det lättare. Redan förra året var det några som lät bli att bjuda på alkohol och de var mycket nöjda med resultatet, säger han.

Det var utställarnas önskemål som fick dig att ta initiativet, men vad säger besökarna?

– Skulle någon tycka att det är dåligt att ta bort alkoholen så har jag ändå lite svårt att ta hänsyn till det. Ska man få affärsmöten som är värda namnet ska man inte vara berusad. Den här mässan vänder sig till yrkesfolk. Det är en del av jobbet att gå på mässan. Man är inte berusad på jobbet.

Mer från Accent