Ungdomar

Brittiska experter: unga dricker mer om de får alkohol hemma

Teorin om att man kan lära unga dricka måttfullt genom att låta dem prova alkohol hemma tillbakavisas av brittiska experter.

Det är numera ovanligt att svenska föräldrar köper ut alkohol till sina barn eller låter barnen dricka hemma. Så har det dock inte alltid varit. För några decennier sedan var det en vanlig föreställning att man skulle lära sina barn att dricka måttligt genom att ge dem alkohol hemma och att det var bättre att köpa ut till tonåringarna när de skulle på fest: ”Då vet man i alla fall vad och hur mycket de dricker.”

Att det inte stämmer verkar de flesta vuxna känna till i Sverige. Möjligen är brittiska föräldrar sämre informerade.

Trots att medicinsk expertis redan 2009 slog fast att unga inte bör dricka alkohol innan de fyllt 18 och absolut inte före 15-årsåldern så känner endast en av tjugo vuxna i nordöstra England till rekommendationen. Det skriver the Guardian.

Närmare hälften av föräldrarna, 43 procent, anser att barn ska smaka alkohol tidigt, trots att forskning visar att barn som börjar dricka tidigt har en högre risk för att få problem med alkohol senare i livet. Det visar en undersökning gjord av Balance, en grupp startad av 12 lokala myndigheter i nordöstra England som ska öka medvetenheten om alkoholens risker.

Därför går nu experter ut med en kampanj kallad What´s the harm för att slå hål på myten att de unga kommer att dricka måttligare om de serveras alkohol tidigt hemma.

– Helt klart florerar en lång rad myter på området. Regeringen har inte gjort tillräckligt för att upplysa allmänheten om hur alkohol skadar barn och unga, säger Colin Shevills, chef för Balance och ansvarig för kampanjen som har stöd av experter från hela Storbritannien.

Att introducera alkohol tidigt i hemmet anser han vara en dålig idé.

– En av myterna är att genom att introducera alkohol tidigt så blir barnen mindre nyfikna, när det tvärtom kan leda till att de dricker även utanför hemmet, säger han.

Ett av skälen föräldrar använder för att de vill att deras barn ska lära sig dricka alkohol är för att de inte ska hamna utanför. I själva verket är det fler och fler unga som väljer att inte dricka alls – även i Storbritannien.

– De behöver stöttas i sitt beslut, säger professor Ian Gilmore, ordförande för Storbritanniens Alcohol health alliance.

Kampanjen informerar därför föräldrar om att deras barn inte kommer att vara ensamma om de väljer att avstå från alkohol.

– Förhoppningsvis kan kampanjen stärka föräldrar att fatta beslut om alkohol så att barnen får de bästa förutsättningarna, säger han.

Mer från Accent