Politik

Bolagsbossens balansgång

Systembolagets vd Magdalena Gerger ska värna folkhälsan samtidigt som Systembolaget måste drivas med framgång, en svår balansgång. ”Ska det njutas så ska det ske med omsorg om hälsan, och det gäller allas hälsa, inte bara de som dricker,” säger hon. Foto: Moa Karlberg

Magdalena Gerger har ett minst sagt utmanande jobb. Som vd för Systembolaget ska hon värna folkhälsan – samtidigt som hon ska hålla kunderna nöjda och glada. Sin bakgrund inom alkoholindustrin ser hon som positiv och hon är inte rädd att tappa balansen.

Sedan maj 2009 är Magdalena Gerger vd för Systembolaget, vilket innebär att hon har tagit på sig en roll som i mångt och mycket går ut på att balansera på en mycket slak lina.

Systembolaget har ett folkhälsouppdrag som går ut på att minska alkoholens skadeverkningar bland annat genom att hålla nere totalkonsumtionen av alkohol. Samtidigt är servicen till kunderna viktig, inte minst för att behålla acceptansen för monopolet.

– Det som jag tycker är fascinerande och som gjorde mig glad och sugen på att ta det här jobbet är att företaget framgångsrikt har tagit kliv framåt som innebär att man hör kunderna säga ”er service har blivit ännu bättre” samtidigt som vi kan se att hälsan i Sverige har blivit bättre och att attityderna kring alkohol blir bättre och mer balanserade och hälsosamma, säger Magdalena Gerger.

Hur den här balansakten ska utföras finns det ingen checklista eller enkel filosofi för, enligt Magdalena Gerger.

– Det viktigaste nu och det jag jobbar jättemycket med är frågan: Hur fortsätter vi framåt på den utstakade vägen?

”Ingen ska ta skada”
Visionen för de kommande fem åren är ”ett samhälle där alkohol njuts med omsorg om hälsan så att ingen tar skada”. Det är första gången Systembolaget tar sikte på hela samhället i sin målbild. Tidigare var ambitionen bara att upprätthålla en god dryckeskultur hos kunderna.

– Det som känns så bra för oss är att vi har lyckats uttrycka det i positiva termer. Service och ansvar är inte motsatser, de hänger ihop. Ska det njutas så ska det ske med omsorg om hälsan, och det gäller allas hälsa, inte bara de som dricker. Ingen ska ta skada – det klappar våra hjärtan väldigt starkt för. Det var svårare förr när vi delade upp det, säger hon och lutar sig engagerat framåt.

Men balansgången är inte enkel i dag heller. Det är en sak att ha fina mål och visioner, och en annan att leva upp till dem praktiskt varje dag, enligt Magdalena Gerger.

– För det mesta har vi trygga medarbetare som känner att de får ihop det, men det kommer dagar där det slår över för mycket åt det ena eller andra hållet.

Som exempel på när det slår över för mycket åt ansvarshållet tar Magdalena Gerger en kassör som frågar en 40-åring om legitimation. För att förhindra att den hugade kunden får lämna Systembolaget tomhänt om legitimationen har glömts hemma så har därför en rutin skapats som innebär att kassören ska be en kollega komma och ge sin bedömning av åldern.

– Ett exempel på när det slår över åt det andra hållet kan vara när en kund kommer in ber om hjälp att välja något att ha till middagen och den anställde flödar av inspiration så att det blir för mycket. Servicen vi ger ska aldrig handla om att vi föreslår eller säljer på saker som kunden inte frågar efter.

Personalen utbildas
För att få de anställda med på lindansen har de i snitt två heldagars utbildning per år. Systembolaget jobbar även för att försöka se till så att cheferna blir duktiga på att ge medarbetarna återkoppling i vardagen, och för att öka medarbetarnas delaktighet och ansvarstagande.

Magdalena Gerger kuskar även själv runt i landet en hel del för att besöka Systembolagets butiker.

– Det är viktigt att jag hela tiden jobbar med verksamheten och förstår både vad som fungerar bra och vilka dilemman som finns, så att jag har med mig det när jag fattar beslut.

Vinsten inte det viktiga
Nu, efter mer än ett och ett halvt år på posten, tycker Magdalena Gerger att hon börjar få hyfsat bra koll. Och hon har inga problem med att jobba för ett företag där vinsten inte är det viktiga.

– Det känns bra eftersom vi har sorterat begreppen och stämt av noga med ägare och styrelsen. Det är helt enkelt flera dimensioner, inte bara en peng på den nedre raden. Men det är inte en enkel formula och kommunikationen i organisationen blir viktigare eftersom att vi inte är som de flesta andra företag. Här firar vi inte om vinsten går upp.

Rollen som balanskonstnär är ny för Magdalena Gerger, men rollen som drivande chef är det inte. Hon har tidigare jobbat som divisionschef och marknadsdirektör inom fler stora internationella företag, bland annat Diageo, som är världens största tillverkare av alkoholdrycker. I media har det framförts kritik mot att Systembolagets vd tidigare har jobbat för att kränga så mycket alkohol som möjligt, men Magdalena Gerger ser inte alls sin bakgrund som ett problem utan som en styrka.

– Jag hade ansvaret för sherry. Jag har förståelse för vin och vinkultur – jag gick en vinkurs när jag jobbade med sherry – så jag känner att det är en jättebra fördel i den roll jag har nu, säger hon.

Hennes förflutna granskades
Under rekryteringsprocessen till Systembolaget bökades det runt ordentligt i Magdalena Gergers förflutna efter något som skulle kunna göra henne mindre lämpad för jobbet.

– Det här är ju inte vilken roll som helst. Den är mycket i rampljuset och den är dubbelbottnad. Vi är en detaljhandel och ett företag som i mångt och mycket fungerar som vilken verksamhet som helst, men med ett helt annat syfte. Det är unikt.

Sedan Magdalena Gerger började på Systembolaget har hon fått en helt ny insyn i de problem som alkohol kan orsaka.

– Folk i min omgivning anförtror sig till mig på ett sätt som jag inte tror att de skulle göra om jag inte kunde så mycket om det här. Det kan vara allt från en vän som anförtror sig om en släkting eller ett barn, till någon som till och med berättar om sina egna problem.

Dricker måttligt
Själv är Magdalena Gerger en måttlig alkoholkonsument. Hon dricker enbart alkohol tillsammans med mat, och hellre mindre än mer.

– Så har det varit länge – jag är friluftsmänniska och sportig. Och sedan jag fick barn så dricker jag ännu mindre, eftersom jag vet att barn gör som man själv gör och inte som man säger.

När Magdalena Gerger har blivit tillfrågad om sin favoritdryck har hon vid ett antal tillfällen svarat mjölk, vilket kanske kan ses som en sanning med modifikation.

– Det har blivit lite av ett skämt, men jag tycker mycket om mjölk. Men egentligen har jag inte en favorit, det beror på vad jag äter. Just nu har jag dille på att botanisera i vårt alkoholfria sortiment, eftersom vi har lanserat så mycket nytt. Annars tycker jag om ett gott glas vin till maten.

Vad Magdalena Gerger vill göra i framtiden efter Systembolaget har hon inte funderat på över huvud taget, och hon funderar lite innan hon svarar på frågan.

– Jag har så mycket fokus på det här. Det känns verkligen som att jag precis har börjat – jag har satt tänderna i det och kommit in i det. Mina framtidsplaner just nu är att göra det här till en fantastisk period helt enkelt, säger Magdalena Gerger.

Jenny Stadigs

 .

Fakta om – Magdalena Gerger.

Uppskattar: Friluftsliv
Född: 9 februari 1964.
Uppvuxen: På Frösön i Östersund.
Bor: Villa i Danderyd i Stockholm.
Familj: Gift och har två barn, 13 och 9 år gamla.
Intressen: Mycket friluftsliv, älskar bland annat att åka skidor, framför allt utför men även på längden. Mat och dryck.
Utbildning: Civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm, samt ledarskapsprogram i Ruter Dam.
Karriär: Kommer närmast från Arla Foods där hon ansvarade för området Marknad och Innovation i Norden år 2005–2009. Dessförinnan arbetade hon i Storbritannien som divisionschef och marknadsdirektör inom de internationella företagen Nestlé, ICI Paints, Procter & Gamble och Diageo.
Gör i dag: Vd på Systembolaget sedan april 2009, styrelseledamot i Ikea, Husqvarna och Rädda Barnen, Stockholm.
Lön: 210 000 i månaden.

 .

Magdalena Gerger om…

… att vara full: ”Det har jag inte varit vad jag kan komma ihåg – men oj, haha, det där kanske kan missuppfattas! Men precis som det är för alla andra unga så blir det inte alltid perfekt när man först börjar prova.”

… det svåraste med jobbet: ”Det är den här balansen, och att det är så pass unikt att vara en detaljhandelskedja som ska ge service men med ett annorlunda uppdrag. Det finns ingen annan att titta på – vi kan inte bara kolla hur exempelvis IKEA och H&M gör, vi måste komma på hur vi ska göra det på vårt sätt. Men det är det som är så kul, vi måste alltid tänka till.”

… att undvika nya mutskandaler: ”Jag tror att den enda planen är att alltid hålla det väldigt levande, och jag har blivit stolt när jag har förstått hur stort ansvar verksamheten har tagit för att ställa saker och ting till rätta. Det har vi bland annat gjort genom att installera kontrollsystem och ha en etisk diskussion som sker med jämna mellanrum. Och det är precis det här vi måste fortsätta med hela tiden. Det är inte tu tal om att ett företag i vår position löper en större risk än vissa andra företag.”

… den största nackdelen med Systembolaget: ”Det är nog att vi är lite trögrörliga, och det har nog att göra med alla regelverk vi måste följa. Vi ser oss noga för, så det blir inte alltid så mycket drag under galoscherna. Men vi försöker.”

… monopolets framtid: ”Jag tror att monopolet kommer att finnas kvar under överskådlig framtid. Systembolaget har en så himla unik och viktig roll, och jag tror inte att den rollen kommer att minska i vikt. Men det blåser ju även liberaliserande vindar och monopolkramarna blir det ju allt färre av i vårt avlånga land, så jag ser för mig att det blir en mer aktiv debatt. Det viktiga för oss är att vi gör det vi blivit ombedda att göra och att vi gör det väldigt väl. Något annat kan vi inte göra, och hittills har vi ju lyckats väldigt bra. 70 procent av svenska folket stödjer vår verksamhet – det är fenomenalt.”

… nivån på alkoholskatterna: ”Nu har det ju under en längre period varit så att färre och färre tar in alkohol från utlandet, så det tyder på att det är en någorlunda balans. Vi vill absolut inte att smuggling och fulsprit ska öka, för då hamnar bland annat ungdomar i kläm.”

… om åren i Storbritannien: ”I Storbritannien såg jag avigsidorna med alkohol tydligt. De har avreglerat nästan allting, så där såg man verkligen på nära håll hur illa det kan bli och hur ungdomarna kan hamna i kläm. Jag blev väldigt illa berörd.”

Jenny Stadigs

 .

Mer från Accent