Dokusåpafylleriet

Alkohol smörjmedel i dokusåporna

Nu svarar TV-kanalernas presschefer på kritiken om supandet i dokusåporna ”Paradise hotel” och ”Big Brother”. Ett socialt smörjmedel, förklarar Max Lagerbäck, presschef på MTG.

När den svenska TV-branschen nyligen samlades för att ge priser till varandra i form av Kristallengalan så blev ”Paradise Hotel” årets dokusåpa. Komikern och nyblivne nykteristen Mårten Andersson blev förbannad och skriver på sin facebooksida:

”ÅTERIGEN kommer nya deltagare matas med sprit av produktionsbolagen och TV-kanalerna från att de anländer tills de ragglar hemåt igen. Tommare i själen. Spriten skapar skandaler som skapar rubriker som skapar tittarsiffror. Allt är logiskt men till vilket pris?

Är det inte på tiden att vi säger ifrån?? Det här är faktiskt inte okej! Vi kan inte bara stå och se på utan att ta en debatt. Görs inte det så är vi lika delaktiga som TV-cheferna till att unga gör precis som sina idoler från de här programmen – super sig dyngraka, knullar, bråkar och gör bort sig och sedan glorifieras och ses som coola. På riktigt! Kan Sverige vakna upp ur den här jävla glorifierande spritbubblan?!”

(…)

Mårten Andersson Foto: sodrateatern.com
Mårten Andersson Foto: sodrateatern.com

”Hoppas att ni stänger av TV:n, låter bli att titta och inte delar klipp där de här grundlurade unga människorna gör bort sig på fyllan. Till alla er TV-människor jag känner. Tänk LITE längre än att ni vill tjäna miljoner på vad som helst och börja ta lite ansvar och gör något coolt istället!”

Facebookinlägget blev mycket uppmärksammat och har hittills gillats av 31 327 personer och delats 6 064 gånger. Mårten Andersson utvecklade även kritiken i ett debattinlägg.

Samir Badran, tidigare deltagare i ”Paradise hotel”, håller med om kritiken.

– Man är ju inte tvingad av personalen att dricka, men jag tror inte att det är så jävla roligt om man inte dricker. De vill ju att man ska dricka lite grann så att man blir lite rolig, och kan råka göra bort sig. Det är ganska logiskt, säger han till tidningen Aftonbladet.

Tidigare dokusåpadeltagaren Samir Badran med ett fan Foto: Flickr/Herman Caroan
Tidigare dokusåpadeltagaren Samir Badran med ett fan Foto: Flickr/Herman Caroan

Efter sin medverkan i dokusåpan blev Samir så trött på spriten att han lovade sig själv att sluta dricka under sex månader, något du kan läsa mer om på Samirs blogg.

Talespersonerna för kanalerna som sänder dokusåporna tycker att de tar sitt ansvar och ser inga problem alls med supandet.

– Ansvaret ligger hela vägen från vilka personer som faktiskt går in i huset till hur många festtillfällen man har. Det är inte alltid fest, även om det ibland kan verka så, säger Dan Panas, presschef på SBS Discovery som sänder ”Big brother”, till Aftonbladet.

Dan Panas tillägger även att de inte serverar någon starksprit och att allt drickande är ”frivilligt”. Hans kollega Max Lagerbäck, presschef på MTG som sänder ”Paradise hotel”, är lite mer frispråkig när Aftonbladet frågar honom och medger att alkoholen kan innebära ”bättre tv”.

Max Lagerbäck Presschef TV3, TV6, TV8 & TV10. Foto: Ulf Berglund
Max Lagerbäck Presschef TV3, TV6, TV8 & TV10. Foto: Ulf Berglund

– Precis som i livet utanför hotellet så fungerar alkohol som ett socialt smörjmedel, säger Max Lagerbäck till Aftonbladet.

– Men intaget är reglerat, individuellt och högst frivilligt.

Mer från Accent