Nya droger

14 nya preparat narkotikaklassade

I veckan har regeringen klassat 31 preparat som narkotika eller hälsofarlig vara.

Från och med tisdagen den 26 januari klassas 14 nya ämnen som narkotika. Samtidigt klassas ytterligare 17 substanser som hälsofarlig vara. Lagändringen kommer efter förslag från Folkhälsomyndigheten, som föreslår klassningar flera gånger per år.

– Vi samlar ihop ett antal preparat innan vi skickar iväg förslag till regeringen. Det brukar ske tre–fyra gånger per år, säger Emma Alfredsson, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Accent.

Hon kan inte se någon avmattning i antalet preparat som dyker upp på marknaden.

– Vi har inte sett någon minskning. Det ökar hela tiden. 2005 hade vi en handfull nya preparat, nu är det ett par hundra om året. Den största gruppen har varit syntetiska katinoner och cannabinoider, men just nu har vi bara en cannabinoid kvar bland de preparat som för närvarande är under utredning, säger hon.

Av de narkotiska preparaten var två syntetiska opioider, två var LSD-liknande, fyra var andra hallucinogener, ett hade ett innehåll jämförbart med bensodiazepiner, tre var fenetylaminer, en syntetisk tryptamin och en var strukturellt lik metylfenidat.

Samma spridning gäller för de 17 preparat som klassas som hälsofarlig vara, men här återfinns även fem syntetiska cannabinoider.

I en intervju i Accent i november 2015 gjorde Linda Nilsson, generalsekreterare i World Federation Against Drugs, WFAD, bedömningen att det börjar bli ont om oreglerade cannabinoider för näthandlarna att sälja på den svenska marknaden. ”Vi har fått väldig fart på narkotikaklassningen av nya substanser. Min bedömning är att vi snart är i fatt och att de nya substanser som säljs inte ger den effekt som köparna efterfrågar”, sade hon då.

Mer från Accent