Tyck till: Ledare till nummer 2/11

I dagarna skickar vi Accent 2/11 till tryck. Nedan ser du min ledare, åtminstone som den ser ut just nu. Vad tycker du? Hjälp mig gärna att göra den bättre!

En gammal rörelse i en ny tid

Hur blir en 130-årig organisation relevant även i framtiden? Framgångarna kommer inte automatiskt.

Mycket talar för att synen på ideellt arbete och folkrörelser håller på att förändras. Vi rör oss från kollektivet till individen, från fokus på demokratiska ideal till fokus på resultat och effektivitet och i någon mån från allmän välfärd till välgörenhet.

Oavsett vad man tycker om den utvecklingen så påverkar det folkrörelserna och hotar i någon mån vår existens. Håller folkrörelserna på att bli irrelevanta? Borde vi stöpa om oss i en ny ”modern” form?

130 års verksamhet har gett den här organisationen en ofantlig kunskaps- och erfarenhetsmassa som vi måste ta med oss in i framtiden. IOGT-NTO måste utvecklas och förändras (som vi alltid gjort), men jag tror fortfarande på folkrörelsens grundvärden.

Under de här 130 åren har behovet av en nykter folkrörelse bevisligen funnits kvar. Och på många sätt uppfattas IOGT-NTO som mer relevant idag än för 30 år sedan.

Det ger mig anledning att vara hoppfull inför framtiden – men framgången kommer inte automatiskt. Vi borde prata mycket mer om vad IOGT-NTO egentligen är, hur vi bäst organiserar oss och om hur vi behåller fokus på vårt uppdrag.

Pierre Andersson

Mer från Accent