
Jag tycker mig se att IOGT-NTO blivit mycket bättre på att samtala och processa stora viktiga frågor inom strukturen under Anna Carlstedts och Stefan Berghs ledning. Samtalsklimatet mellan förbund och distrikt blir bättre och bättre vilket jag är glad över. Dock är det svårt att vara med i matchen på allvar om man som jag, inte har några förtroendeuppdrag just nu. Jag deltar i fragment av samtal genom Accent och sociala medier.
I kongresstider ska man dock unna sig att få drömma lite, spänna bågen och våga ställa de där frågorna man längre klurat på. Det är möjligt att samtal pågår redan och att frågorna är besvarade inom strukturen men så här ser mina framtidsfunderingar ut:
1. Hur ser framtidens organisation ut? Någonstans på vägen tycker jag mig se att vi glömt bort att bygga organisation. Vi har en gång i tiden valt föreningen som metod i vårt arbete. Vi har i alla fall historiskt trott och stått upp för föreningsformens förträfflighet; ett enkelt och smidigt sätt för en grupp människor att organisera sina gemensamma intressen och hantera åsiktsskillnader. De senaste åren har det varit väldig fokus på att rekrytera nya medlemmar. Si och så många medlemmar ska värvas varje månad och in med i systemet bara! Vi behöver fler medlemmar, det har jag inga problem med – men sen då? Hur ska de kanalisera sitt engagemang? Hur ska vi organisera oss för att ta hand om deras kompetens, deras driv? Hur ska deras färska tankar och idéer få utrymme i vår organisationsstruktur? Hur ska IOGT-NTO som organisation se ut på 2010-talet? Hur många aktiva föreningar ska vi vara 2030? Hur många nya föreningar startar vi varje månad? Om man inte gillar föreningsmetoden, hur ser då vårt erbjudande ut?
2. Varför inget utbildningssystem – en struktur för gemenskap och samtal?Jag har länge funderat på varför IOGT-NTO inte har ett utbildningssystem. Inom UNF finns det en tydlighet i vad det gäller utbildningar. Som ny medlem förväntas man gå UNF:aren där man får lära sig både vad organisationen står för, dess historia, vad de gör och hur man fattar beslut, etc. Så vitt jag vet finns det inget introduktionsmaterial för nya medlemmar. Jag tror att vi oss själva en enormt otjänst om vi antar att alla nya medlemmar kan mötesteknik, hur man driver förening, vad våra grundsatser står för, hur man leder andra, etc. Vi behöver naturliga mötesplatser för sånt som är självklart för oss som varit engagerade i över femton år. Min erfarenhet är att sådana utbildningar och forum är perfekta tillfällen för nya medlemmar att få en fördjupad relation till organisationen; något som är centralt om vi vill att de ska vara aktiva.
3. Hur bygger vi en trygg finansiering? Under mina år i styrelsen pratade vi mycket om att vi är för beroende av en inkomstkälla; våra lotterier. Vi var alla oroade för detta. Det är inte så man bygger en stabil organisation inför framtiden. Jag hoppas att styrelsen jobbat hårt med denna fråga och kan presentera tankar kring hur vi bygger finansiering från grunden – hur vi distrikten att ekonomisera sin egen verksamhet.
Jag tror att mycket kan göras på central nivå men jag skulle vilja se 23 självfinansierade distrikt där förbundets lotteripengar blir en extra bonus som kan riktas till utveckling av verksamhet och inte befintlig, ordinär verksamhet – som är svårt att hitta pengar till, men så viktigt att vi gör. Det är vår ordinära verksamhet som utgör vilka vi är. Inte projekt. Vad är lösningen? Hur ser försöken till lösningar ut? Hur mycket vågar vi satsa på utveckling av intäkter?
4. Ledarskapet – Hur är vi mot varandra? Hur ser ledarskapet ut inom IOGT-NTO år 2020? Vilket organisationsklimat ska vi ha i vår organisation? Vilka värderingar ska råda och hur ska vi arbeta med att föra ett naturligt och löpande samtal om hur vi tillsammans leder oss och leder vår organisation?
I den organisationsstruktur vi hittills valt att ha spelar distrikten en enormt stor roll. Det är oftast en utsatt roll med krav från förbund och krav från lokalplanet och en frustration att inte ha resurser att sätta in. Hur gör vi våra distriktsstyrelser till de bäst rustade inom ideell sektor? Vi har ett enormt stort behov av strategiska regionala ledare som förstår rörelsen, förstår organisationsutveckling och organisationsbygge och som klarar av pressen. Hur stöttar vi styrelserna? Hur utbildningar vi styrelserna? Hur hejar vi på styrelserna? Hur utvecklar vi våra valberedningar och ombudsförsamlingar så att vi vågar välja in rätt kompetens?
5. Gammalt och nytt – en fråga om ledarskap och kultur. Min största sorg är att vi i Sverige är dåliga på att förena det gamla med det nya. Hela tiden kommer det nya metoder, ny teknik, nya trender som jag tror att vi är hyfsat duktiga på att ta till oss, men vi är skrämmande duktiga på att nedvärdera och skrota det gamla. Gammalt engagemang, gammal erfarenhet, gammal kunskap. Jag tycker mig se en del konflikter gällande nya och gamla medlemmar, yngre och äldre medlemmar, nya och gamla verksamhetsformer, ny och gammal teknik för kommunikation. Vi måste vara bättre än så!
Vårt ursprung kan vara vårt försprång om vi ser nyktert på utveckling.Sociala medier, kamratstödsverksamhet, visstidsengagemang, etc är nya företeelser som vår rörelse står inför. Det är bra! Men vad händer med det gamla? De medlemmar som inte vill ha information via e-post, traditionell kulturverksamhet och livslångt engagemang? Det generationsöverskridande mötet är en av de gåvor som jag uppskattar mest bland allt jag fått av rörelsen. Egentligen drömmer jag av en revolution bestående av 40- och 80-talister. Jag tror att om man förenar det bästa av dessa grupper blir världen nykter på två veckor.
Detta är några av de interna frågor som jag tycker att vi borde ha ett större samtal, ett samtal som inkluderar fler och som inte bara ger svar på frågorna utan också skapar bildning, ökad erfarenhet och inkludering av nya och gamla medlemmar.
Jag hoppas att kongressen och alla våra förtroendevalda på samtliga nivåer kan vara med och skapa förutsättningar ett större samtal. Det finns många kloka men dock osagda tankar inom vår rörelse. Låt många av dem komma till tals under Åre-kongressen i sommar!
Erik Wagner
IOGT-NTO:s förbundsstyrelse 2005-2009
UNF:s förbundsstyrelse 2001-2005
Denna artikel har tidigare varit publicerad i Accent, i en förkortad och omarbetad version.