Debatt

”Alkohol hör inte ihop med debatter”

Den så kallade gubbslemsdebatten uppstod efter en debatt som arrangerades av Föreningen Grävande Journalister i helgen. Frilansjournalisten Helena Wannberg pekar på alkoholens roll.

Det är måndag morgon. Jag försöker förstå vad det var som egentligen hände, och dyker ner i floden av inlägg på Twitter, Facebook och olika bloggar. Var Maria Sveland en fascist eller var det Janne Josefsson som var ett gubbslem? Tonläget är högt, åsikterna är starka – för eller emot, svart eller vitt. Till slut är det en tanke som håller sig kvar: Alkohol hör inte ihop med debatter. I synnerhet inte när de är jobbrelaterade.

Det handlar om debatten under Gräv13, en helg med seminarier för medlemmar i Föreningen Grävande Journalister. Arrangörerna hade tänkt sig att fredagskvällens programpunkt ”Late night show” skulle vara en underhållande diskussion i avslappnad barmiljö. Ordförande Terje Larsson beskriver att det var en minglande publik som drack öl. Men det blev inte speciellt avslappnat. Paneldiskussionen som skulle handla om gränser och gränslöshet i journalistiken, kom mest att handla om Maria Sveland. Enligt många spårade det hela ur. Sexism, härskartekniker, offerkoftor, fascism – ord som använts för att förklara varför det blev som det blev. Men kanske finns en dimension till?

När Sveland berättar om det hela på sin blogg beskriver hon Gräv-seminarierna som en ”svajig firmafest på en Finlandsfärja”. Bilden förstärks om man följer Twitter, där journalister flitigt kommenterar såväl debatten som Gräv i allmänhet. Viktor Barth-Kron twittrar skämtsamt: ”Ett glas innan debatten kan väl inte skada, resonerar Föreningen hävande journalister.” Flera uppfattar situationen som ganska komisk: ”Alkohol, stora egon och inga kameror. Nyckeln till världens bästa debatt/underhållning/paneldiskussion.”, ”#gräv13 i retrospekt: Finlandsfärjefylla, sluggerattityd och självupptagenhet. Samt en och annan spännande föreläsning. Maten var god också.”

Täppas Fogelberg, som deltog i debatten och som även han har blivit föremål för kritik för sitt beteende, anklagar i sin tur den person som avbröt debatten för att ha varit berusad. I sin blogg skriver han att ”en förvirrad bloggerska, Sofia Mirjamsdotter, ber om en mikrofon för att hålla ett packat tal till förmån för feminismen.”

Personligen har jag aldrig varit med på något Gräv-seminarium, men flera journalistkollegor bekräftar att jo, visst är det mycket fylla. Ytterligare ett tweet förstärker bilden av Finlandsfärja – eller kanske högstadiefest: ”Fem–sex deltagare i #gräv13 tillbringade natt i fyllecell. Snus är snus om än i gyllene dosor.”

Känslan blir att många tänker att ”det hör till”. På samma sätt som att man får räkna med att vissa personer är på ett visst sätt, får man räkna med fyllan. Och precis som på många andra jobbkonferenser och firmafester har väl sisådär var tionde person riktiga problem med alkoholen. Troligtvis finns det även personer som har ett missbruk som är väl känt, som många suckar eller förfasas över ¬– men där ingen pratar med själva huvudpersonen som även denna gång blir fullare och fullare inför allas ögon (och kanske rentav mobilkameror). För mig finns ingen komik i detta, enbart tragik.

Jag vet ingenting om alkoholvanorna hos just dem som deltog i debatten, men jag är övertygad om att absolut inga diskussioner blir bättre om de kryddas med alkohol, varken hos dem som ska debattera eller lyssna.

Här och var i kommentarsfält och på Twitter ser jag enstaka personer som på allvar lyfter samma resonemang. Att det verkar ha intagits alkohol både innan och under panelsamtalet, och att det knappast var en bra idé. Någon reagerar på att när debatten tar slut, informerar arrangören att baren är öppen till 24. Journalisten Hedvig Nilsson är en dem som uttrycker sig rakast när hon twittrar. ”Öppen bar+paneldebatt=usel idé”, Hon skriver att jobbrelaterade sammanhang blir bättre utan alkohol. ”Tyvärr är det inget man talar högt om.” Hedvig Nilsson hoppas att nästa Gräv blir en alkoholfri tillställning – ett önskemål som nog tål att tänkas på från arrangörshåll.

Det finns många oerhört viktiga frågor att debattera för journalister. Det kan bland annat handla om gränser, attityder och jämställdhet. Men det är frågor som är alldeles för viktiga för att debatteras i ett sammanhang där man ens kan misstänka att deltagarna är berusade.

Alkohol hör helt enkelt inte ihop med debatter, i synnerhet inte när de är jobbrelaterade.

Helena Wannberg
frilansjournalist

Mer från Accent